Connect with us

Budva

Zabranjena gradnja desetospratnice kod Starog grada zbog navodnog potkopavanja temelja kompleksa Porto Budva

Published

on

Urbanističko građevinska inspektorka Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zabranila je gradnju buduće desetospratnice sa turističkim apartmanima “Avangard” jer je iskopom temeljne jame ugrozila susjedni poslovno apartmanski kompleks “ Porto Budva”, prenijele su Vijesti.

“’Anchor Company’ DOO Budva zabranjuje se dalje izvođenje radova na izgradnji objekta. Naređuje se preduzimanje mjera zaštite okoline, susjednih objekata i infrastrukture”, navodi se u rješenju inspektorke.

Portal Vijesti je krajem marta objavio da je kompleksu “Porto Budva” ugrožena stabilnost, jer je izgradnjom temelja na susjednoj parceli budućeg objekta” Avangarda” potkopana nulta ploča. To je u dopisu Urbanističko građevinskoj inspekciji naveo inženjer i nadzor na kompleksu “Porto Budva” .

Potkopava se naša nulta ploča i time ugrožava njena stabilnost i samim tim sigurnost objekta i izvođača radova na našem gradilištu. Molimo da hitno intervenišete”, piše u dopisu Urbanističko građevinskoj inspekciji.

Iz Alart centra inspekciji su dostavljene fotografije da su potkopani temelji kako “Porto Budva”, tako i susjednog centralnog vrtića.

Riječ je o izgradnji budućeg turističkog objekta sa apartmanima sa dvije podrumste etaže, prizemljem, mezaninom i deset spratova, na stotinjak metara od Starog grada, između vrtića i “Porto Budva”.

“Rok po naređenoj upravnoj mjeri je odmah po prijemu rješenja, a rok za izvršenje je pet dana. U slučaju neizvršenja naloženih mjera preduzeće se i druge zakonom propisane mjere i radnje”, navela je inspektorka.

U obrazloženju se navodi da je po službenoj dužnosti Urbanističko građevinska inspekcija 19. marta izvršila nadzor izgradnje objekta od strane “Anchor Company”, te utvrdila da se izvode radovi na iskopu temeljne jame, te da su iskopi sa zapadne i sjeverne strane izvršeni ispod nulte ploče susjednog objekta.

Budva rješenje
foto: Privatna arhiva

“Uvidom u revidivani glavni projekat utvrđeno je da izvršeni iskopi nisu predviđeni, pa je ‘Anchor Company’ usmenim rješenjem na zapisnik naređeno vraćanje zemljišta u prvobitno stanje u roku od tri dana i dostavljanje elaborata zaštite temeljne jame u roku od tri dana”, piše u rješenju.

Budva rješenje
foto: Privatna arhiva

Iz “ Anchor Company” su inspekciji dostavili pisano izjašnjenje u kome su naveli da na osnovu prijave gradnje iz oktobra prošle godine, a na osnovu glavnog projekta najniža kota fundiranja u odnosu na kotu prizemlja je 5,5 metara.

Budva rješenje
foto: Privatna arhiva

Da tokom izvođenja radova na širokom iskopu na kontaktu između zasječene strane prema susjednom objektu dolazi do obrušavanja zemlje koji je u vlasništvu ‘Alart centar’. Isključivi razlog zbog čega se zemljani materijal osipa je izrada betonske dijafragme koja je rađena tokom izgradnje susjednog objekta i koja je fundirana na šipovima. Na taj način je u potpunosti odsječena uska zemljana masa između ranije izgrađenog i objekta koji planiraju da izgrade. Kako se vrši zasjek u visini od šest metara, a debljina sloja je u širini 1,2 metara normalno je da dolazi do osipanja, jer ne postoji kohezija u postojećoj zemljanoj masi. Obavezujemo se da ćemo nakon izvedenih grubih građevinskih radova u novou kote prizemlha vratiti susjednu parcelu u prvobitno stanje. Naš objekat ‘Avangard’ fundiran je na kotu 5,5 metara, a susjedni na koti devet metara tako da ne možemo izazvati nikakve posljedice”, naveli su iz ‘Anchor Company’ u pisanom izjašnjenju inspekciji.

Urbanističko građevinska inspektorka je, kako se navodi u rješenju, 25. marta izvršila kontrolni inspekcijski pregled te utvrdila da se i dalje vrše radovi na iskopu temeljne jame, te da su iskopi ispod nulte ploče susjednog objekta i da “Anchor Company” nije postupio po nalogu.

Kako se navodi, punomoćnik je odbio da mu se pročita i da ga potpiše.

“Navodi subjekta nadzora da se zemljana masa sama obrušava nisu mogli biti od uticaja na drugačije odlučivanje u ovoj upravnoj stvari, jer je u obavezi da obezbijedi sigurnost susjednog objekta”, piše u rješenju Urbanističko građevinske inspektorke.

Budva

BU2: Podrška Zoranu Lakušiću, beskompromisnom borcu za pravdu i razvoj Crne Gore!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Budva

Plava ajkula biće preparirana i izložena u Prirodnjačkom muzeju

Published

on

Modrulj ili plava ajkula koja je ulovljena u budvanskom akvatoriju teška između 150 i 200 kilograma biće predata Prirodnjačkom muzeju potom preparirana i služiće u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović, ostvario je izuzetno zapažen ulov, hvatajući modrulj u budvanskom akvatoriju dugačak preko tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svijetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju nam da se on u našim vodama najčešće srijeće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cijele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulja je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svjetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namijenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, na vodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Nastavi Citanje

Budva

Kod Budve ulovljena ajkula duga više od tri metra i teška 200 kg!

Published

on

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović ulovio je plavu ajkulu (modrulja) u budvanskom akvatorijumu tešku između 150 i 200 kilograma, prenosi RTCG.

Modrulj je dugačak više od tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Bojanović je za portal RTV Budva kazao da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, kao i da je izložba planirana u septembru ove godine.

Preparirana ajkula služiće u muzeju u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju da se on u vodama Jadrana najčešće sreće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulj je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, navodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.