Connect with us

Budva

Budvanski ribari optužili Vladu i Odovića da Luku Budva otimaju građanima

Published

on

Ribari okupljeni oko Udruženja “Sveti Nikola – Budva” nezadovoljni su najnovijom odlukom Vlade kojom se Luka Budva, njen dio može dati investitorima na upravljanje, čime se ponavlja praksa iz ranijih decenija.

“Poštovani građani koji živite uz more i od mora i cjelokupna crnogorska javnosti, želimo da vas bliže upoznamo sa dešavanjima i problemima sa kojima smo suočeni usljed neodgovornog postupanja Vlade Crne Gore, a prije svega ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine pod čijom ingerencijom su i crnogorske luke. Poslije svih naših protesta i apela upućenih prema vladinom Javnom preduzeću za upravljanjem morskim dobrom, a samim tim i prema Vladi, u vezi stavljanja van snage zaključka kojim je data saglasnost da se Luka Budva da na korišćenje Opštini Budva, Vlada donosi novu Uredbu o lukama sa kojom propisuju uslove koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Donošenje ove Uredbe se opravdava uvođenjem međunarodne pomorske linije između Budve i Dubrovnika, a u suštini ova uredba omogućava da se za pojedini dio luke odredi druga namjena”, navodi se u saopštenju ribara.

Na primjer, kako pojašnjavaju, iako je Luka Budva luka od lokalnog značaja, u skladu sa ovom novom Vladinom uredbom u sklopu same luke jedan dio može dobiti neku drugu namjenu, odnosno može biti data na koncesiju nekom investitoru.

“Ovakvim postupcima se omogućava kontinuitet praksi iz prethodne dvije decenije na štetu gradjana i lokalnih samouprava, kojima po prirodi pripadaju lokalni resursi kao što je Luka Budva. Ovakvo postupanje od strane Vlade i resornog ministra potvrđuje namjere i stav Vlade po pitanju Luke Budva, a i ostalih luka od lokalnog značaja u drugim opštinama. Građanima je jasno da se sve svodi na totalnu centralizaciju, što je suprotno i Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi i evropskoj povelji koja se odnosi na lokalne samouprave, a koja nas obavezuje na decentralizaciju. Prateći treću-posebnu sjednicu redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2024. godini, čuli smo da je od strane poslanice Ane Novaković Đurović u pripremi prijedlog izmjene Zakona o lukama, koji se odnosi na luke od lokalnog značaja. Ovim putem želimo kao građani i ribari grada Budve da joj se javno zahvalimo za pokretanje u skupštinsku proceduru za nas tako važnog pitanja. Kada se budući prijedlog izmjene Zakona o lukama stavi u proceduru i obave podrzumijevane široke konsultacije, očekujemo u vezi sa tim, da se od strane poslanika u Skupštini donesu društveno odgovorne odluke i da se luke od lokalnog značaja vrate na upravljanje lokalnim samoupravama. Takođe, apelujemo i molimo sve poslanike iz primorskih opština da svojim integritetom doprinesu da se podrži budući prijedlog izmjene Zakona o lukama na dobrobit svih građana pomenutih opština”, zaključuje se u saopštenju.

Budva

Budva naš grad: Kadrovi DPS su na listi “Za budućnost Budve”, a DPS vrijednosti baštini Mikijelj

Published

on

Grupa građana “Budva naš grad” koju predvodi predsjednik SO Budva Nikola Jovanović, odbacila je optužbe liste “Za budućnost Budve” da su povezani sa DPS-om, uz poruku nosiocu ove liste Mladenu Milijelju da na svojoj listi ima kadrove DPS-a i da upravo on baštini DPS vrijednosti.

Optužbe i spinove koje čujemo ovih dana od strane Mladena Mikijelja gdje nas povezuje sa DPS-om, želimo da poručimo da prije nego se usudi da sledeći put obmanjuje javnost, prvo pogleda u svoje dvorište i objasni zašto mu se na listi nalazi bivša funkcionerka i kadar Savjeta mladih DPS-a Milica Franeta. Očito da Mikijelj baštini vrijednosti DPS i da oni koji su bili u DPS u njemu lično vide produženu ruku te vrste politike. Dovoljno je prisjetiti se činjenice da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo predmet povodom sumnjive nabavke trajekata Morskog dobra i da se u međunarodnu istragu uključio čak i Interpol , pa onda zaključiti o kakvoj se političkoj ponudi građananima ovdje radi0, navodi se u saopštenju ove liste”, saopštili su iz grupe građana Budva naš grad.

Kako ističu potpuno je jasno zašto se na listi “Za budućnost Budve” nalaze kadrovi DPS.

Jer zajednički žele da nas vrate u prošlost u kojem su skoro pa svi predsjednici opština iz njihovih redova završili iza rešetaka zbog zloupotrebe službene dužnosti, sticanja protivpravne imovinske koristi i nenamjenskog trošenja novca građana Budve. Sve su prilike da koristeći izlizanu matricu „sateliti DPS“ u ovom taboru žele da prikriju činjenicu da su u Budvi, preko Vlade Crne Gore pokušali da uvedu prinudnu upravu i uspostave vlast bez izbora kako bi dograbili 20 miliona eura koje smo sačuvali na računu Opštine Budva. Kako im to nije pošlo za rukom, razumijemo nervozu koja ih je obuzela zbog činjenice da smo osujetili njihov plan koji je podrazumijevao saradnju sa DPS-om jer su ih pozivali u pomoć da smijene predsjednika opštine i predsjednika skupštine i eliminišu one koji rade u javnom interesu”, naglašavaju iz liste “Budva naš grad”.

wregve
foto: Budva naš grad

Ističu da se u “Budvi se sve zna i poznato je ko i za čiji račun učestvuje na izborima”.

Sigurni smo da isti oni građani koji su u opoziciju poslali lošu vlast prije 7 godina, neće dozvoliti ni njihovim naslednicima po mnogo čemu da budu dio nove vlasti jer bi to bilo pogubno za ovaj grad i povratak u ambijent kada se opštinom upravljalo od strane istih centara moći koji sada stoje iza nekoliko izbornih listi i vrebaju svoju šansu da devastiraju sve moguće resurse i unište grad zarad lične koristi. Čitava Budva zna da iza liste ‘Za budućnost Budve’ stoje tajkuni iz vremena DPS koji su ojadili opštinu za desetine miliona eura kao i određena bezbjednosno interesantna lica koja ovih dana prijete građanima, ucjenjuju ih na razne načine i prijete otkazima po opštinskim i državnim preduzećima kojima upravljaju. Građani Budve nisu doživjeli amneziju pa da se ne sjećaju da su ista ova lica nekad radila za DPS ono što danas rade za izbornu listu Mladena Mikijelja. I to je najbolji znak jednakosti između njih koji je toliko vidljiv da nema tih floskula i kampanje koja to može da zamaskira”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Budva

Lakušić: Sloboda medija je temelj demokratije i ključni faktor zaštite ljudskih prava i vladavine prava

Published

on

Predsjednik UO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Zoran Lakušić čestitao je predstavnicima “sedme sile” Svjetski dan slobode medija.

Čestitku prenosimo integralno:

“Dragi novinari i medijske kuće, danas, na Svjetski dan slobode medija, želim izraziti duboko poštovanje prema vašem radu i angažmanu u promociji slobode izražavanja, demokratskih vrijednosti i istine. Vaša uloga u informisanju građana, istraživanju i iznošenju istina, kao i nadzoru nad vlastima, neprocjenjiva je za svako društvo koje teži ka pravdi, transparentnosti i odgovornosti.

U vremenu globalnih izazova i brzih promjena, vaš posao postaje sve važniji, ali i sve teži. Suočavate se sa raznim pritiscima, prijetnjama, cenzurom i napadima, ali uprkos svemu tome, ne posustajete u svojoj misiji da informišete javnost i budete glas onih koji nemaju mogućnost da se čuju.

U Crnoj Gori, sloboda medija je temelj demokratije i ključni faktor zaštite ljudskih prava i vladavine prava.

Još jednom, želim vam srećan Svjetski dan slobode medija i zahvaljujem vam na vašem neumornom radu u službi istine i javnog interesa.

S posebnim poštovanjem Zoran Lakušić predsjednik UO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”

Nastavi Citanje

Bar

Tržišna inspekcija 1. maja zatvorila devet objekata u Budvi i Baru

Published

on

Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata na crnogorskom primorju.

Irena Gigović Radusinović iz Uprave za inspekcijske poslove je kazala da je pet objekata zatvoreno u Budvi, a četiri u Baru.

“Trgovine na veliko i malo jednostavno ne smiju da posluju”, rekla je Gigović Radusinović

Ona je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazala da je počeo pojačan inspekcijski nadzor za vrijeme praznika i zbog početka predsezone.

Gigović Radusinović je rekla da je izdato i 15 prekršajnih naloga u iznosu od 8.100 eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su ranije da svi privredni subjekti, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, ne smiju raditi 1. i 2. maj. Dodaju da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, u dane praznika smiju raditi apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, kao i benzinske stanice.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.