Bar

Pješčić: Neistinita tvrdnja Perišić da postoji mejl direktorice UPC sa zahtjevom da izmjestimo uskladištene cigarete

Published

on

Izvršni direktor Ilija Pješčić reagovao je povodom gostovanja predsjednice Odbora direktora Sladjane Perišić u emisiji “Naglas” na RTCG1, navodeći da je tom prilikom izrečeno više neistina. Saopštenje prenosimo integralno:

“Perišić je više puta neistinito navela da postoji mail od strane direktorice Uprave carina i prihoda upućen Luci Bar, da izmjestimo cigarete koje su bile uskladištene u skladištu “Montenegro Duvan Comerc”, kada se desila prva kradja 08.02.2022. Istina je da taj mail ne postoji. Naime, na taj dan Uprava carina i prihoda je izdala naredbu da špediter “Optimum Company” izmjesti preostale cigarete u neko drugo skladište u Slobodnoj zoni, koje je bolje obezbjeđeno. Potom isti špediter upučuje upit ka “Port of Adria” , da im ustupe skladište, sto oni odbijaju. Posle toga isti špediter šalje upit komercijali “Luka Bar” AD, za slobodno skladište za skladištenje preostalih cigareta. Nakon sagledavanja svih opcija donosimo odluku na osnovu situacije da nemamo slobodnog skladišnog prostora, a naročito nemamo adekvatno obezbjedjeno skladište, jer nijedno skladište nije pokriveno kamerama, niti imamo monitoring centar.

Dakle, takva odluka je donesena, jer nismo mogli da preuzmemo odgovomost za robu, zbog nepostojanja prostora za uskladištenje koji je adekvatno obezbjedjen. Takodje, zbog neusvajanja sistematizacije, od strane Odbora direktora, imamo manjak službenika u lučkom sektoru bezbjednosti, gdje je prosjek godina iznad 50. Napominjem da sam dao nalog da se zaposli jos 6 lica u ovaj sektor, kako bi ga ojačali, obavezno mlađa lica, posredstvom agencije za ustupanje zaposlenih. Takodje, dao sam nalog da se sprovede tender za nabavku kamera, DVRa, novih uniforma kao i UPSa neophodnih za napajanje kamera usled nestanka elektricne energije. Ovo sve posle prve kradje 8.februara, kako bi spremno mogli da primimo cigarete iz spomog skladista. U medjuvremenu, dok se ne osposobimo, dogovorili smo sa Upravom Carina i prihoda da na svakih sat vremena naš službenik obezbjedjenja obilazi sa carinikom sporno skladište, provjerava da li je carinska plomba ostečena, što je vršeno tačno i blagovremeno.

Druga neistina koju je Perišić iznjelaje da smo imali slobodna skladista 4 i 5 koja su pokrivena kamerama. Istina je da ne postoji u “Luka Bar” AD skladiste 4 i 5, niti da imamo tehničku zaštitu (video kamerama) na tim- nepostojećim skladištima. “Luka Bar”AD je na žalost poslije podjele jedinstvene luke dobila samo dva skladišta i objekat Hladnjača.

Treća neistina je da je oštećena carinska plomba prilikom druge kradje. Istina je da počinioci nisu prilikom provalne kradje uopšte doticali carinsku plombu, te da je kradja izvrsena na drugi način, uvlačenjem u skladiste kroz improvizovani otvor i prebacivanjem paketa preko ograde.

Četvrta neistina se odnosi na konstataciju da smo sami premjestili cigarete iz skladišta “Montenegro Duvan Comerc”, u skladište Luke Bar. Istina je da smo posle druge kradje dobili direktan nalog od strane Uprave carina i prihoda, da izmjestimo cigarete u naše skladište. Ovaj put smo morali da postupimo i uskladištili smo cigarete u potkrovlje Hladnjace, kao iznudeno rješenje. Zahtjevao sam da se cigarete broje od strane službenika Carine na utovaru i istovaru, kao i da iste broji nas skladištar. Nakon toga su uparili podatke i potvrdili iste količine prenesenih cigareta. U tom periodu smo postavili više kamera, koje imaju i noćni režim snimanja, kao i DVR koji bilježi do 60 dana snimanje. Ovo je dio projekta čiji je cilj da bolje obezbjedimo i dopremu banana kao i pretovar istih, kako ne bi kontaminirane sa narkoticima izašle iz kruga Luke Bar. Dakle, radili smo na jačanju tehničke zaštite, kako bi uopšte mogli da garantujemo bezbjednost tudjih cigareta.

Napomenuću da imamo odličnu saradnju sa Upravom Carina i prihoda, VD direktoricom gospodjom Petričević, kao i sa Upravom policije i Agencijom za nacionalnu bezbjednost. Zajedno sa njima kontinuirano radimo na povećanju bezbjednosti u Slobodnoj zoni.
Iz svega pobrojanog jasno je da g-da Perišić nije dobro upućena u regulativu i poslovanje “Luka Bar” AD, kao i u same normativne akte iz kojih se vidi šta je čija odgovoronost u Slobodnoj zoni. Perišić ne zna da “Luka Bar” AD nema skladišta 4 i 5, a kamoli da su ta nepostojeća skladišta opremljena kamerama.

Moj osnovni cilj, kao izvršnog direktora, je da štitim interes kompanije i zaposlenih, a prije svega da radim u skladu sa zakonima koji regulišu rad Luke Bar kao operatora Slobodne zone. Ne interesuje me da kupim sitne političke poene na društvenim mrežama i medijima, izgovarajući neistine i nanoseći štetu kompaniji.

Pozivam državne organe da provjere moje navode, koji su veoma lako provjerljivi, a ja sam spreman da odgovaram za neistinitost istih ukoliko se bilo sta dokaze”, navodi se u saopštenju izvršnog direktora “Luka Bar”AD Ilije Pješčića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

U Trendu

Exit mobile version