Connect with us

Bar

Nenezić pisao Abazoviću i Ibrahimoviću: Spriječite kupovinu trajekta

Published

on

Predsjednik Skupštine opštine Bar, Branislav Nenezić, uputio je Inicijativu predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i ministru kapitalni investicija Ervinu Ibrahimoviću da uzmu učešća na sastanku koji AD Barska plovidba namjerava da organizuje u cilju davanja dodatnih informacija o postupku kupovine trajekta AF Frančeska.

Nenezić je na dnevni red SO Bar uvrstio tačku u vezi sa Odlukom odbora direktora Barske plovidbe o kupovini feribota, na koju je pozvao i predstavnike ove kompanije, međutim za raspravu nije bilo kvoruma.

Iz Barske plovidbe odbili su da prisustvuju sjednici, jer, kako su kazali kupovina broda nije u nadležnosti opštine, te kazali da su spremni da se sastanak održi u njihovim prostorijama.

Nenezić u obraćanju Abazoviću i Ibrahimoviću navodi da je mišljenja da se radi o temi koja je jako važna za građane opštine Bar i da je neophodno da se uključe najviši državni zvaničnici.

“… jer nakon svega što je rečeno u prethodnim danima svima je jasno da se pomenuti posao ne može realizovati bez uvažavanja interesa građana i građanki Bara i da je na tom planu presudna uloga Vlade Crne Gore i Ministarstva za kapitalne investicije“, rekao je Nenezić.

Dodaje da je on u odgovoru Barskoj plovidbi, a u konsultaciji sa predsjednicima odborničkih klubova zamolio da se sastanak održi u narednih nedelju dana.

Ovim putem želim da Vas zamolim da delegirate svoje predstavnike za pomenuti sastanak i svojim autoritetom utičete da se spriječi donošenje odluke koja može biti štetna po budžet države Crne Gore. Svjesni da, uprkos činjenici da formalnopravno nemamo uticaja na odlučivanje u društvu čiji je osnivač država, ali itekako svjesni prava koja imamo kao pravni subjekt koji ima interes u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, obaveza nam je prema svim građanima Bara i države Crne Gore da javni interes stavimo ispred bilo kojeg drugog“, piše u dopisu Nenezića.

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

  • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
  • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
  • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
  • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
  • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
  • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
  • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
  • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
  • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
  • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
  • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
  • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
  • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
  • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
  • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
  • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
  • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
  • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
  • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
  • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
  • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
  • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.