Connect with us

Bar

Otvorena kuća maslina u Starom Baru

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić, ministar poljoprivrede  Aleksandar Stijović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević otvorili su danas objekat Kuće maslina u Starom Baru.

Građevinski radovi na Kući maslina počeli su u oktobru 2019. godine. Kuća maslina biće višenamjenski objekat, u kojem će se vršiti prerada i proizvoditi ulje, pakovanje i etiketiranje, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari ali i potrošači. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu će biti prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogorskih proizvoda.

“Maslina predstavlja zajednički imenitelj Mediterana i Sredozemlja, ona je ujedinila sve ove prostore , a zahvaljujući simbolici može se iskazati kao civilizacijski doprinos kojim su obuhvaćene medicina, ekonomija, religija i filozofija. Kada pogledate pogledate samo taj jedan, najvažniji znak, koji danas treba svima nama da bude orijentir, a to je mir, onda ne čudi što je Pikaso 1949. naslikao  vrlo prepoznatljivu sliku “Golubicu mira”. Ona sa sobom nosi grančicu masline i predstavlja osnovu biblijskog djelovanja. Kada je Noje bio u pomirenju između Boga i čovjeka, poslao mu je golubicu koja  je donijela tu grančicu i to je bio znak spasenja i budućeg mira, koji mi do danas imamo u našem okruženju”, rekao je uoči otvaranja objekta premijer Zdravko Krivokapić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je istakao kako je Kuća maslina značajan događaj za maslinarstvo i za poljoprivredu, turizam, ali i za našu zemlju uopšte, pošto Crna Gora i Bar zvanično dobijaju centar maslinarstva.

“Po tome smo jedinstveni  u regionu i svijetu. Kuća maslina je kruna  zajedničkog rada Vlade, opštine, maslinara i svih onih koji su dali doprinos realizaciji ovog projekta. Opština Bar sa najvećim brojem maslina i najdužom tradicijom, Starom maslinom koja je  i zvanično dobila potvrdu da je sa preko 2.200 godina među par najstarijih stabala u svijetu, idealna je kao lokacija za Kuću maslina. Razlog više što smo odabrali ovu lokaciju jeste i što se Bar nalazi između ulcinjskog i bokokotorskog maslinarskog reona. Stari Bar je sve posjećenija turistička lokacija i tradicionalno mjesto svih najvažnijih dešavanja u maslinarstvu, gdje se održava i poznata manifestacija Maslinijada. U Kući maslina će se vršiti prerada, i proizvoditi ulje isključivo po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari ali i potrošači o organoleptičkoj ocjeni ulja. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu su prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogorskih proizvoda, ne samo od masline, već i domaćeg meda, vina, voća, i svega onog što naši vrijedni proizvođači imaju da ponude”, kazao je ministar Stijović.

Stijović je pojasnio da nakon izgradnje objekta slijedi i njegovo opremanje, a zatim i utvrđivanje sistema  organizacije. Još nije odlučeno kome će biti povjereno upravljanje Kućom maslina.

”Naš prvi, inicijalni predlog je bio da Opština Bar oformi preduzeće koje bi upravljalo objektom. Razgovarali smo i o opciji da jedno od ministarstava, ili Vlada, uradi projekat za reprezentativne potrebe države, jer bi ovo bio jedini objekat na Primorju koji bi mogao da se koristi u reprezentativne svrhe, uz sve druge predviđene namjene. U narednih par dana donijećemo odluku o tome koji će model biti zastupljen”, objasnio je Stijović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je zadovoljstvo što je prisustvovao svečanosti koja je organizovana od strane resornog ministarstva i Vlade Crne Gore, na kojoj je prezentovana kuća Maslina i završetak svih građevinskih radova  predviđenih tenderom.

”Raduje i činjenica da se prema informacijama koje smo dobili od ministra Stijovića, proces koji se odvija par mjeseci o tehničkom prijemu objekta, privodi kraju i da će nedostajuća oprema koja je narednih dana trebala da bude isporučena, vrlo brzo biti stavljena u funkciju. Ono što zabrinjava je to što ovaj posao, od samog tehničkog prijema i ostalih aktivnosti, koje su već trebale da budu okončane, traje previše dugo. Zato već  od današnjeg dana moramo da se potrudimo i uložimo dodatne napore, kako bi Kuća maslina- centar maslinarstva ne samo barskih, već svih maslinara Crne Gore, zaživio u punom sjaju”, kazao je Raičević.

Predstavnik Udruženja maslinara iz Bara Ćazim Alković je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja centra i naglasio spremnost Udruženja da pomogne u svim daljim aktivnostima i valorizaciji ovog projekta.

“Maslinarstvo je u Baru važna poljoprivredna grana, ali  i mnogo više od toga. Maslina i maslinarstvo za Barane su način života, dio tradicije koja se sa koljena na koljeno prenosi 1000 godina. Barski maslinari su ponosi ponosni što su privilegovani da baš u našem gradu bude sagrađena Kuća maslina, čime i formalno postaje centar crnogorskog maslinarstva.

Naši preci koji su prije više od 2000 godina posadili Staru maslinu na Mirovici i druge stare masline u Baru i postavili temelje maslinarstva na ovim prostorima, postavili su, može se reći i temelje ove kuće. Nije slučajno da je ona postavljena baš ovdje uz zidine drevnog Bara. Ovo je kuća svih crnogorskih maslinara, a njena vrata treba da budu otvorena i drugim poljoprivrednim proizvođačima. Društvo maslinara Bar je bilo aktivni učesnik u svim fazama realizacije projekta, od ideje, planiranja prostora i sadržaja pa sve do konačne realizacije.

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Poruka DF-a sa 140 bilborda: DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Published

on

Od večeras će se sa više od 140 bilborda, koje je Demokratski front koristio u predsjedničkoj kampanji Andrije Mandića, a za koje je DF produžio zakup, slati poruka članovima i simpatizerima ovog bloka kao i ostalim građanima:

DA POBIJEDIMO MILA ĐUKANOVIĆA, GLASAMO MILATOVIĆA!

Nastavi Citanje

Bar

Počinje ramazanski post

Published

on

Večeras sa zalaskom sunca za sve muslimane počinje sveti mjesec posta Ramazan. Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca.

To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana, 29 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Nakon ramazanskog posta, 21. aprila, nastupa Ramazanski Bajram.

Nastavi Citanje

Bar

Đukanović u Sutomoru kao “bos po trnju”, DF ojačao skoro 40 odsto, najavljena žestoka podrška Milatoviću!

Published

on

Rezultati predsjedničkih izbora u Sutomoru pokazali su da se u ovom naselju nastavlja trend pada podrške bivšem režimu i jačanje antiDPS snaga, i to prije svega DF-a koji je popravio rezultat za gotovo 40 odsto samo u odnosu na lokalne izbore održane prije pet mjeseci!

Upoređenje rezultata sa lokalnih izbora u opštini Bar održanih 23. oktobra prošle godine i predsjendičkih izbora održanim minule nedjelje, pokazali su da je kandidat DF-a Andrija Mandić u Sutomoru dobio 209 glasova više nego što je DF na nedavnim lokalnim izborima! Ovome su doprinijeli i glasači SNP-a i Prave Crne Gore ali i birači koji su apstinirali na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

Kandidat Demokratskog fronta je u Sutomoru osvojio 565 glasova, kandidat Evrope sad 508, kandidat Demokrata 297.

Šef DPS-a i još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je tako u Sutomoru dobio 642 glasa podrške, odnosno 113 glasova manje nego što su stranke koje su ga podržale na lokalnim izborima oktobra 2022.

Koalicija Demokrata, Evrope sad i ujedinjene Crne Gore je na poslednjim lokalnim izborima u Sutomoru osvojila 452 glasa. Svaka članica ove koalicije imala je svog predsjedničkog kandidata od kojih je najviše glasova dobio Jakov Milatović (PES) – 508, Aleksa Bečić (DCG) je osvojio 297 a Goran Danilović (UCG) 22 glasa.

Na lokalnim izborima oktobra 2022. u Sutomoru je glasalo 1,974 birača, dok je u prvom krugu predsjedničkih izzora glasalo 2,113 birača. S obzirom na podršku stranke “Biram Bar” kandidatu Milatoviću, koja je na lokalnim izborima osvojila 138 glasova, lako je izračunati da je favorit za novog predsjedinka Crne Gore uz ove dobio u Sutomoru i oko 150 glasova birača koji su podržali koaliciju Evrope sad sa Demokratama i Ujedinjenu ali i pridobio oko 100-njak glasača DPS-a.

Pogledajte tablearni prikaz glasanja na poslednjim lokalnim izborima i na predsjedničkim održanim u nedjelju:

Trend rapidnog rasta podrške Demokratskom frontu u Sutomoru treba da ohrabri i pristalice Jakova Milatovića u drugom krugu predsjendičkih izbora jer je iz štaba DF-a u ovom turističkom naselju poručeno da kandidat PES-a može da računa na njihovu maksimalnu podršku.

Nakon 32 godine provedene na vlasti red je da Milo Đukanović ode u političku penziju i da se na taj način okonča jedna epoha koju nećemo pamtiti po dobrom. Znamo da ta promjena nije moguća bez podrške naših pristalica i glasača i zato ćemo dati sve od sebe da u narednim danima do 2. aprila budemo na nivou istorijskog zadatka koje je pred nama. Sutomore je specifična, multietnička i multikonfesionalna sredina u kojoj je ponajviše našom zaslugom sačuvan duh  tolerancije i zajedništva. Upravo ta atmosfera daje nam optimizam i uvjerenje da ćemo 2. aprila svi zajedno imati razloga da se radujemo boljem vremenu, lišenom nametnutih omraza koje su služile kao poluga za zadovoljavanje interesa čelnika političke strukture koja je profitirala na mehanizmu “podijeli pa vladaj”. Za Sutomore kao turističku destinaciju vrlo je važno da živimo u stabilnom društvu i atmosferi privlačnoj gostima iz regiona i Evrope“, rekao je za portal nadlanu.me Stojan Sekulović, aktivista DF-a i poznati ugostitelj iz Sutomora.

Iz izbornog štaba DF-a su apelovali da se u nedjelju 2. aprila izađe u još većem broju i bez oklijevanja podrži Jakov Milatović kako bi još ubjedljivije pobijedili DPS nego u prvom krugu izbora.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.