Connect with us

Bar

Otvorena kuća maslina u Starom Baru

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić, ministar poljoprivrede  Aleksandar Stijović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević otvorili su danas objekat Kuće maslina u Starom Baru.

Građevinski radovi na Kući maslina počeli su u oktobru 2019. godine. Kuća maslina biće višenamjenski objekat, u kojem će se vršiti prerada i proizvoditi ulje, pakovanje i etiketiranje, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari ali i potrošači. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu će biti prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogorskih proizvoda.

“Maslina predstavlja zajednički imenitelj Mediterana i Sredozemlja, ona je ujedinila sve ove prostore , a zahvaljujući simbolici može se iskazati kao civilizacijski doprinos kojim su obuhvaćene medicina, ekonomija, religija i filozofija. Kada pogledate pogledate samo taj jedan, najvažniji znak, koji danas treba svima nama da bude orijentir, a to je mir, onda ne čudi što je Pikaso 1949. naslikao  vrlo prepoznatljivu sliku “Golubicu mira”. Ona sa sobom nosi grančicu masline i predstavlja osnovu biblijskog djelovanja. Kada je Noje bio u pomirenju između Boga i čovjeka, poslao mu je golubicu koja  je donijela tu grančicu i to je bio znak spasenja i budućeg mira, koji mi do danas imamo u našem okruženju”, rekao je uoči otvaranja objekta premijer Zdravko Krivokapić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je istakao kako je Kuća maslina značajan događaj za maslinarstvo i za poljoprivredu, turizam, ali i za našu zemlju uopšte, pošto Crna Gora i Bar zvanično dobijaju centar maslinarstva.

“Po tome smo jedinstveni  u regionu i svijetu. Kuća maslina je kruna  zajedničkog rada Vlade, opštine, maslinara i svih onih koji su dali doprinos realizaciji ovog projekta. Opština Bar sa najvećim brojem maslina i najdužom tradicijom, Starom maslinom koja je  i zvanično dobila potvrdu da je sa preko 2.200 godina među par najstarijih stabala u svijetu, idealna je kao lokacija za Kuću maslina. Razlog više što smo odabrali ovu lokaciju jeste i što se Bar nalazi između ulcinjskog i bokokotorskog maslinarskog reona. Stari Bar je sve posjećenija turistička lokacija i tradicionalno mjesto svih najvažnijih dešavanja u maslinarstvu, gdje se održava i poznata manifestacija Maslinijada. U Kući maslina će se vršiti prerada, i proizvoditi ulje isključivo po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari ali i potrošači o organoleptičkoj ocjeni ulja. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu su prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogorskih proizvoda, ne samo od masline, već i domaćeg meda, vina, voća, i svega onog što naši vrijedni proizvođači imaju da ponude”, kazao je ministar Stijović.

Stijović je pojasnio da nakon izgradnje objekta slijedi i njegovo opremanje, a zatim i utvrđivanje sistema  organizacije. Još nije odlučeno kome će biti povjereno upravljanje Kućom maslina.

”Naš prvi, inicijalni predlog je bio da Opština Bar oformi preduzeće koje bi upravljalo objektom. Razgovarali smo i o opciji da jedno od ministarstava, ili Vlada, uradi projekat za reprezentativne potrebe države, jer bi ovo bio jedini objekat na Primorju koji bi mogao da se koristi u reprezentativne svrhe, uz sve druge predviđene namjene. U narednih par dana donijećemo odluku o tome koji će model biti zastupljen”, objasnio je Stijović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je zadovoljstvo što je prisustvovao svečanosti koja je organizovana od strane resornog ministarstva i Vlade Crne Gore, na kojoj je prezentovana kuća Maslina i završetak svih građevinskih radova  predviđenih tenderom.

”Raduje i činjenica da se prema informacijama koje smo dobili od ministra Stijovića, proces koji se odvija par mjeseci o tehničkom prijemu objekta, privodi kraju i da će nedostajuća oprema koja je narednih dana trebala da bude isporučena, vrlo brzo biti stavljena u funkciju. Ono što zabrinjava je to što ovaj posao, od samog tehničkog prijema i ostalih aktivnosti, koje su već trebale da budu okončane, traje previše dugo. Zato već  od današnjeg dana moramo da se potrudimo i uložimo dodatne napore, kako bi Kuća maslina- centar maslinarstva ne samo barskih, već svih maslinara Crne Gore, zaživio u punom sjaju”, kazao je Raičević.

Predstavnik Udruženja maslinara iz Bara Ćazim Alković je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja centra i naglasio spremnost Udruženja da pomogne u svim daljim aktivnostima i valorizaciji ovog projekta.

“Maslinarstvo je u Baru važna poljoprivredna grana, ali  i mnogo više od toga. Maslina i maslinarstvo za Barane su način života, dio tradicije koja se sa koljena na koljeno prenosi 1000 godina. Barski maslinari su ponosi ponosni što su privilegovani da baš u našem gradu bude sagrađena Kuća maslina, čime i formalno postaje centar crnogorskog maslinarstva.

Naši preci koji su prije više od 2000 godina posadili Staru maslinu na Mirovici i druge stare masline u Baru i postavili temelje maslinarstva na ovim prostorima, postavili su, može se reći i temelje ove kuće. Nije slučajno da je ona postavljena baš ovdje uz zidine drevnog Bara. Ovo je kuća svih crnogorskih maslinara, a njena vrata treba da budu otvorena i drugim poljoprivrednim proizvođačima. Društvo maslinara Bar je bilo aktivni učesnik u svim fazama realizacije projekta, od ideje, planiranja prostora i sadržaja pa sve do konačne realizacije.

 

Continue Reading
Ostavi Komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bar

Maturanti u Ulcinju blokirali centar grada

Published

on

Putni pravac iz centra grada Ulcinja prema Velikoj plaži, na bulevaru Teuta bio je blokiran oko sat i po vremena, zbog manjeg udesa dva vozila iz slavljeničke kolone maturanata, srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” iz Ulcinja.

Zbog toga su nastale velike kolone do par kilometara i došlo je do otežanog saobraćaja i u centru grada.

Policija je odmah izašla na licu mjesta i izvršila uviđaj.

Ovo je peti dan da ulcinjski maturanti slave ispred svoje škole, defileom po gradu traktorom, kamionom i automobilima.

Prisustvo ulcinjske policije se može vidjeti na sve strane, kako kod škole tako i dok defile maturanata traje.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Bar

URA: Opština Bar da finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal

Published

on

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju LNG terminala u Baru jasno je samo da se mora stati na put populističkom pristupu i istovremeno preduzeti niz mjera i aktivnosti da bi se razumjelo da li je taj razvojni projekat potreban građanima opštine Bar, saopštili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Iz barske URE ističu da javnost treba da ima uvid u studiju izvodljivosti, odnosno, analizu potencijala predložene investicije koja pomaže u procesu donošenja odluke o mogućnosti ostvarenja i rentabilnosti same investicije. Ovaj dokument se koristi prije razrade projekta, upravo zato što se bavi ključnim pitanjem: “zašto projekat treba ili ne treba da se realizuje?”. A upravo zbog toga iz opštinskog odbora URA Bar smatraju da predstavnici vlasti bi morali obezbijediti sredstva kako bi Opština Bar kao zainteresovana strana finansirala izradu takve analize nakon čega bi se ta analiza uporedila sa studijom izvodljivosti koju bi finansirao i dostavio Investitor.

Što se tiče Memoranduma o razumijevanju, pogotovo sa našim NATO i EU partnerima, oni poručuju da treba da se potpisuju i dalje, jer memorandum nije ugovor, već predstavlja dokument u kome su obrađena pitanja koja su predmet međunarodnih razgovora.

“Prisjetimo se da je Odbornički klub Građanskog pokreta URA Bar i CIVIS-a podnio amandman na Budžet Opštine Bar za 2024. godinu sa predlogom izrade studije izvodljivosti sa finansijskim procjenama za formiranje javnog prevoza, koji je odbijen od strane predstavnika vladajuće koalicije, a da je istovremeno, u decembru 2023. godine, donešena Odluka o osnivanju “DOO Parking servis Bar” na osnovu jednostavnog istraživanja javnog mnjenja koje je pokazalo da je većini ispitanika najveća želja da pronađu parking. Za sada, 5 mjeseci kasnije, od parking servisa i slobodnih parking mjesta imamo samo mnogobrojni odbor direktora”, ističu iz barske URE.

“Na osnovu ovog, ali i mnogih drugih primjera kao što je izrada strateškog plana koji se u Baru radio decenijama kao zidanje Skadra na Bojani, građani mogu da se i sami uvjere kako vladajuća koalicija pristupa temama koje zahtjevaju strateški pristup i analitičnost”, zaključili su iz opštinskog odbora URA Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Podržana 22 biznis plana barskih preduzetnica

Published

on

Opština Bar donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu, na osnovu Javnog konkursa koji je raspisan 6. marta ove godine, saopšteno je iz te opštine.

Za podršku lokalnim preduzetnicama ukupno je dodijeljeno gotovo 100.000 eura, a od 32 biznis plana Komisija Opštine Bar za raspodjelu sredstava razmatrala je i vrijednovala 30 prijava te donijela odluku da se iz lokalnog budžeta podrži 22 biznis plana.

Shodno uslovima Konkursa, najveći dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom biznis planu iznosi 5.000 eura. Među odabranim biznis planovima su:

 • Čarobni doživljaj Skadarskog jezera, Sofije Muratović.
 • Osnivanje proizvodnje dekorativnih medenjaka, Katarine Gazdić Ilić.
 • “Studio 24 – krojački salon” Jovane Vujović.
 • Prodaja domaće hrane” Ane Đikanović.
 • Adaptiranje brze hrane u Sutomoru – “Garfild”, Mile Vučićević.
 • Pozamanterija “Dorin kutak” Jovane Igumnović.
 • “Instant mama – babysitting i postpartum dula”, Biljane Ivanović.
 • Produkcija filmova i reklama DOO “Narwhal” – Milene Đukić.
 • Dječija igraonica “Džungla” Mirjane Vuković.
 • “Fokus centar”, Aleksandre Bošković.
 • Edukativne radionice za djecu, Nikoline Kovač.
 • “Lijepa koža naših Crnogorki – DOO Beauty Sofia Co” – Natalije Shuraeve.
 • Prevodilačka agencija “Multilingua”, Tijane Kosović.
 • Osavremenjivanje stomatološke ambulante “OSA Sorriso”, Sanele Zeković.
 • Unapređenje i modernizacija kozmetičkih usluga, Amine Kordić.
 • Moderno rješenje za unapređenje poslovanja DOO “Melon”, Anice Đurović.
 • Unapređenje stomatoloških usluga P.Z.U “Omnidental”, Danijele Vučković.
 • Kursevi jezika, Ivane Marljukić.
 • Privatna teretana “SLY Gim”, Dragane Rutović.
 • “Balans i njega tijela”, Mirele Vulević.
 • Ida studio za dizajn i projektovanje DOO “Idaa Studio”, Lejle Kojić i
 • Šminkerica i nokti “Lužurija”, Selme Smailović.“

Ova podrška će doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i jačanju uloge žena u poslovnom sektoru u našem gradu. Za više informacija posjetite sajt Opštine Bar”, zaključuju u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.