Connect with us

Bar

Očekuje se rekordna sezona, Nikolić optimista ali poziva i na oprez

Published

on

Uoči turističke sezone iz Vlade Crne Gore saopštena su veoma optimistička očekivanja u kojima se čak najavljuje da bi ove godine mogao biti dostignut rekord iz 2019. godine kada je zarađeno milijardu eura. Turistički poslanici ukazuju na dobru predsezonu, ali i na rizike koji mogu uticati na dolazak turista.

Juče saopštena informacija ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, da trenutno u Crnoj Gori boravi 39 hiljada gostiju, što je čak 74 odsto više nego prošle godine u istom periodu, ukazuje da je optimizam Vlade opravdan.

Marko Nikolić, izvršni direktor Hotela Princess iz Bara, kaže da ako je suditi po parametrima poslovanja iz maja ove godine, trebalo bi da sezona 2022. obori rekorde, a ističe da su hoteli povećali cijene smještaja od 10 do 15 odsto, ali da nijesu povećavali, za sada, cijene hrane i pića u hotelu i da su one na nivou prošle godine.

Međutim, u davanju projekcija treba biti oprezan i umjeren, posebno u ovom trenutku kada imamo izražena žarišta i na evropskom kontinentu, prije svega mislim na krizu u Ukrajini, a takođe i izražene stope rasta inflacije u cijelom svijetu, što može uticati na destabilizaciju određenih privrednih tokova”, kaže Nikolić.

Direktor Hotela Princess koji je i lani imao sjajne rezultate, ističe da je predsezona, koja je gotovo realizovana, mnogo bolja u odnosu na 2021.godinu, ali i u odnosu na rekordnu 2019.godinu.

Ovo je prosto iz razloga što je u 2021.godini otvaranje hotela kasnilo, ne samo u Crnoj Gori, nego u cijelom svijetu iz dobro poznatih razloga. Hoteli su u 2021.godini počeli da se otvaraju početkom maja, a neki čak i u junu mjesecu. Konkretno za naš hotel, mi smo otvorili pred kraj aprila 2021.godine. Ove godine počeli smo sa radom 20.februara, što u startu predstavlja značajnu razliku. Prije svega, veliko interesovanje naših stalnih gostiju i partnera za korišćenje konferencijskih sadržaja uticalo je da odluka o otvaranju hotela bude donesena mnogo prije nego je to bilo planirano”, kaže Nikolić.

U Hotelu Princess ostvareni broj noćenja u maju 2022.godine veći je za 16% u odnosu na maj 2019.godine.

Prihodi su u istom periodu povećani za 25%, ali su povećani i svi troškovi poslovanja, pa se očekuje da se u pogledu finansijskog rezultata na nivou maja mjeseca ostvari određena stopa rasta koja korespondira sa pomenutim parametrima. S obzirom na činjenicu da u 2021.godini turistička privreda nije bila aktivna prije maja mjeseca, upoređivanje prva četiri mjeseca u 2022.godini sa istim periodom iz 2021.godine ne bi imalo ekonomsko utemeljenje, pa taj period treba izuzeti iz analiza. Svjesni smo da su u 2021. godini do pred kraj aprila mjeseca bile na snazi restriktivne mjere protiv korona virusa za turizam i ugostiteljstvo, putovanja i druge aktivnosti”, navodi Nikolić.

Kao pozitivni momenat za predstojeću sezonu, Nikolić ističe da su zbog progarma Evropa sad i povećanja plata ovog ljeta ugostitelji lako odabrali radnu snagu za sezonu, jer nije otišla na hrvatsko primorje.

Saopštava da su skoro čitav maj ove godine, kapaciteti Hotela Princess bili su gotovo u potpunosti popunjeni, a da se od sredine juna očekuje punjenje kapaciteta gostima koji dolaze na odmor.

Na rizike u pogledu punjenja kapaciteta u svim vrstama smještaja, dakle, i u kolektivnim i individualnim, može uticati oslanjanje hotelijera na jedno ili nekoliko tržišta. Takva je situacija sa ukrajinskim tržištem koje se naglo razvilo u 2020. i 2021.godini, a ove godine to tržište izostaje u potpunosti. Hotel Princess vrši disperziju te vrste rizika na način da limitira kvotu punjenja sa jednog dominantnog tržišta na određeni procenat. Primjeri dobre prakse ukazuju na to da nijedno tržište ne bi smjelo da učestvuje više od 30% u ukupnom broju i strukturi noćenja odnosno gostiju. Dakle, svi hoteli koji su svoje planove bazirali na očekivanju gostiju iz Ukrajine i Rusije imaće slabije punjenje kapaciteta u onoj mjeri u kojoj su ta očekivanja postojala”, predviđa Nikolić.

Nikolić dodaje da nijesu svi hoteli u istoj poziciji i da su možda u prednosti oni koji rade u Budvi jer ta opština generiše oko polovine ukupnog broja ostvarenih noćenja na nivou cijele Crne Gore.

Kad je riječ o cijenama, u budvanskim hotelima se smještaj u junu kreće od 55 do 120 eura polupansion. U hotelima u Baru smještaj je od 40 do 85 eura za jednu osobu, dok se u Herceg Novom polupsanison u hotelima može naći od 45 do 100 eura.
Ako želite da iznajmite apartaman u Budvi to će vas koštati od 45 eura do 300, koliko koštaju luksuzni u blizini plaže.

Ručak će četvoročlanu porodicu u restoranima na obali koštati od 50 do 100 eura.

U eskpres restoranima kao što su Kužina, Parma možete dobiti supu, salatu i kuvano jelo za deset eura. Kafa košta od 1,2 do dva eura, u kafićima na Ričardovoj glavi 1,8 do dva eura. Pivo košta od 1,5 do pet eura, zavisno od restorana. Burek u psolastičarnicama budvanskim je 1,8 eura, hamburger možete kupiti 2,5 eura, kuvana jela od 4,5 do pet eura.

U Baru će vas dojč kafa koštati od 1,5 do dva eura, kolači koštaju od 2,5 do 3 eura, sokovi u restoranima pored mora koštaju od dva do 2,5 eura, pivo od tri do četiri eura.

Kada su u pitanju aprtmani na solidnim lokacijama u Baru koštaju od 40 d0 50 eura. Ima jeftiniejg smještaja ali dalje od plaže. Kada je u pitanju Skadarsko jezero, sve atraktivnije za turiste, krevet u rivatnom smještaju je deset eura, apartmani 30 do 40 eura dan.

U igalu u restoranima pored mora kafa košta od 1,2 do 1,8 eura. Možete naći restorane gdje ćete ručati za 15 eura po osobi, pivo košta od dva do tri eura, sok od 1,8 do dva eura. Apartmani su od 40 do 50 eura u prosjeku.

Ono što vam može povećati troškove odmora je parking, zavisno od mejsta gdje se nalazi sat se naplaćuje oko 60 centi, a može i skuplje.

I mobilijar na plažama zna biti skup, od šest eura za dvije ležaljke i suncobran do 50 eura na plaži Svetog Stefana.

Interesantno je da se već u maju mjesecu ove godine bilježe visoke stope rasta broja rezervacija preko internet agencija.

Ovaj pokazatelj govori da je izmijenjeni režim poslovanja, putovanja i uopšte načina života uticao u značajnoj mjeri da se ovaj kanal prodaje i rezervacija značajno razvije“, kaže Nikolić.

U prvitanom smještaju na čitavom Crnogorskom primorju za sada ima dovoljno mjesta, čak i u Budvi blizu plaža. Cijene smještaja su kao prošle godine, samo što, kada u julu i avgustu se bude tražio krevet više, biće skuplji.

(Izvor: A plus/Sputnjik)

Bar

U Baru uhapšena osoba za kojom je raspisana međunarodna potjernica

Published

on

U Baru je danas uhapšen 60-ogodišnji M.U. za kojim je NCB Interpola Beograd raspisao međunarodnu potjernicu, saopšteno je iz Uprave policije.

“Danas su policijski službenici Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol – Europol – Sirene, u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Bar, sproveli ciljanu potragu i lišili slobode M.U. (60), državljanina Republike Srbije.

Naime, u Baru je slobode lišen M.U. za kojim je raspisana međunarodna potjernica od strane NCB Interpol-a Beograd, radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnih djela teška telesna povreda i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će M.U. u zakonskom roku biti sproveden sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, radi određivanja ekstradicionog pritvora.

Nastavi Citanje

Bar

Opština Bar je nova članica Partnerstva za otvorenu upravu

Published

on

Opština Bar postala je dio velike internacionalne mreže Partnerstva za otvorenu upravu na lokalnom nivou – Open Government Partnership local (OGP Local).

“Od 138 pristigih prijava, kandidatura Opštine Bar našla se među 55 odabranih, čime smo i zvanično, od 16. aprila 2024.godine, postali dio OGP local inicijative. Opština Bar je zavrijedila mjesto u društvu lidera koji rade s građanima i organizacijama civilnog društva na implementaciji akcionih planova prilagođenih lokalnom kontekstu i koji imaju za cilj da poboljšaju zajednicu na principima otvorene uprave. Naša misija je da učinimo lokalnu upravu participativnom i transparentnijom”, saopšteno je iz Opštine Bar.

Međunarodno partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja, dodaju, svojevrsnu platformu za formiranje lokalnih saveza koji iniciraju promjene u neposrednom okruženju, učeći jedni od drugih i sarađujući sa kolegama iz cijelog svijeta kako bi obezbijedili bolje politike za građane.

“Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) obuhvata 75 zemalja i 104 lokalne samouprave – predstavljajući više od dve milijarde ljudi – i hiljade organizacija civilnog društva. Hvala timu Međunarodnog Republikanskog Instituta (IRI) na velikoj podršci i prilici da budemo dio OGP local inicijative”, navode iz Opštine Bar.

Nastavi Citanje

Bar

Prihodi Nacionalnih parkova veći 94 odsto

Published

on

Nacionalni parkovi Crne Gore prihodovali su od početka godine do 14. aprila 155,76 hiljada eura što je 94,78 odsto više nego prošle godine.

Direktor NPCG, Vladimir Martinović, kazao je da su u ovu godinu ušli sa istim elanom i željom da pokažu da kroz zalaganje, rad i trud svih zaposlenih rezultati ne mogu izostati.

“To pokazuju i posljednji podaci o prihodima koji su premašili rekorde od prošle godine i ujedno najavljuju da je pred nama još jedna uspješna poslovna godina. Prošla godina bila je rekordna po svim parametrima, a i ovu smo započeli uspješno i već do sredine aprila možemo se pohvaliti prihodima koji su skoro 95 odsto veći od prošlogodišnjih”, rekao je Martinović.

Iz NPCG su kazali da je, zahvaljujući dobroj saradnji sa nadležnim institucijama, lokalnim upravama i preduzetnicima, kontinuiranoj saradnji sa turističkom privredom, ali i promocijom nacionalnih parkova na međunarodnim turističkim sajmovima povećano interesovanje posjetilaca za prirodne vrijednosti zaštićenih područja i njihovu turističku ponudu koja se zasniva na aktivnom odmoru.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.