Connect with us

Bar

Očekuje se rekordna sezona, Nikolić optimista ali poziva i na oprez

Published

on

Uoči turističke sezone iz Vlade Crne Gore saopštena su veoma optimistička očekivanja u kojima se čak najavljuje da bi ove godine mogao biti dostignut rekord iz 2019. godine kada je zarađeno milijardu eura. Turistički poslanici ukazuju na dobru predsezonu, ali i na rizike koji mogu uticati na dolazak turista.

Juče saopštena informacija ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, da trenutno u Crnoj Gori boravi 39 hiljada gostiju, što je čak 74 odsto više nego prošle godine u istom periodu, ukazuje da je optimizam Vlade opravdan.

Marko Nikolić, izvršni direktor Hotela Princess iz Bara, kaže da ako je suditi po parametrima poslovanja iz maja ove godine, trebalo bi da sezona 2022. obori rekorde, a ističe da su hoteli povećali cijene smještaja od 10 do 15 odsto, ali da nijesu povećavali, za sada, cijene hrane i pića u hotelu i da su one na nivou prošle godine.

Međutim, u davanju projekcija treba biti oprezan i umjeren, posebno u ovom trenutku kada imamo izražena žarišta i na evropskom kontinentu, prije svega mislim na krizu u Ukrajini, a takođe i izražene stope rasta inflacije u cijelom svijetu, što može uticati na destabilizaciju određenih privrednih tokova”, kaže Nikolić.

Direktor Hotela Princess koji je i lani imao sjajne rezultate, ističe da je predsezona, koja je gotovo realizovana, mnogo bolja u odnosu na 2021.godinu, ali i u odnosu na rekordnu 2019.godinu.

Ovo je prosto iz razloga što je u 2021.godini otvaranje hotela kasnilo, ne samo u Crnoj Gori, nego u cijelom svijetu iz dobro poznatih razloga. Hoteli su u 2021.godini počeli da se otvaraju početkom maja, a neki čak i u junu mjesecu. Konkretno za naš hotel, mi smo otvorili pred kraj aprila 2021.godine. Ove godine počeli smo sa radom 20.februara, što u startu predstavlja značajnu razliku. Prije svega, veliko interesovanje naših stalnih gostiju i partnera za korišćenje konferencijskih sadržaja uticalo je da odluka o otvaranju hotela bude donesena mnogo prije nego je to bilo planirano”, kaže Nikolić.

U Hotelu Princess ostvareni broj noćenja u maju 2022.godine veći je za 16% u odnosu na maj 2019.godine.

Prihodi su u istom periodu povećani za 25%, ali su povećani i svi troškovi poslovanja, pa se očekuje da se u pogledu finansijskog rezultata na nivou maja mjeseca ostvari određena stopa rasta koja korespondira sa pomenutim parametrima. S obzirom na činjenicu da u 2021.godini turistička privreda nije bila aktivna prije maja mjeseca, upoređivanje prva četiri mjeseca u 2022.godini sa istim periodom iz 2021.godine ne bi imalo ekonomsko utemeljenje, pa taj period treba izuzeti iz analiza. Svjesni smo da su u 2021. godini do pred kraj aprila mjeseca bile na snazi restriktivne mjere protiv korona virusa za turizam i ugostiteljstvo, putovanja i druge aktivnosti”, navodi Nikolić.

Kao pozitivni momenat za predstojeću sezonu, Nikolić ističe da su zbog progarma Evropa sad i povećanja plata ovog ljeta ugostitelji lako odabrali radnu snagu za sezonu, jer nije otišla na hrvatsko primorje.

Saopštava da su skoro čitav maj ove godine, kapaciteti Hotela Princess bili su gotovo u potpunosti popunjeni, a da se od sredine juna očekuje punjenje kapaciteta gostima koji dolaze na odmor.

Na rizike u pogledu punjenja kapaciteta u svim vrstama smještaja, dakle, i u kolektivnim i individualnim, može uticati oslanjanje hotelijera na jedno ili nekoliko tržišta. Takva je situacija sa ukrajinskim tržištem koje se naglo razvilo u 2020. i 2021.godini, a ove godine to tržište izostaje u potpunosti. Hotel Princess vrši disperziju te vrste rizika na način da limitira kvotu punjenja sa jednog dominantnog tržišta na određeni procenat. Primjeri dobre prakse ukazuju na to da nijedno tržište ne bi smjelo da učestvuje više od 30% u ukupnom broju i strukturi noćenja odnosno gostiju. Dakle, svi hoteli koji su svoje planove bazirali na očekivanju gostiju iz Ukrajine i Rusije imaće slabije punjenje kapaciteta u onoj mjeri u kojoj su ta očekivanja postojala”, predviđa Nikolić.

Nikolić dodaje da nijesu svi hoteli u istoj poziciji i da su možda u prednosti oni koji rade u Budvi jer ta opština generiše oko polovine ukupnog broja ostvarenih noćenja na nivou cijele Crne Gore.

Kad je riječ o cijenama, u budvanskim hotelima se smještaj u junu kreće od 55 do 120 eura polupansion. U hotelima u Baru smještaj je od 40 do 85 eura za jednu osobu, dok se u Herceg Novom polupsanison u hotelima može naći od 45 do 100 eura.
Ako želite da iznajmite apartaman u Budvi to će vas koštati od 45 eura do 300, koliko koštaju luksuzni u blizini plaže.

Ručak će četvoročlanu porodicu u restoranima na obali koštati od 50 do 100 eura.

U eskpres restoranima kao što su Kužina, Parma možete dobiti supu, salatu i kuvano jelo za deset eura. Kafa košta od 1,2 do dva eura, u kafićima na Ričardovoj glavi 1,8 do dva eura. Pivo košta od 1,5 do pet eura, zavisno od restorana. Burek u psolastičarnicama budvanskim je 1,8 eura, hamburger možete kupiti 2,5 eura, kuvana jela od 4,5 do pet eura.

U Baru će vas dojč kafa koštati od 1,5 do dva eura, kolači koštaju od 2,5 do 3 eura, sokovi u restoranima pored mora koštaju od dva do 2,5 eura, pivo od tri do četiri eura.

Kada su u pitanju aprtmani na solidnim lokacijama u Baru koštaju od 40 d0 50 eura. Ima jeftiniejg smještaja ali dalje od plaže. Kada je u pitanju Skadarsko jezero, sve atraktivnije za turiste, krevet u rivatnom smještaju je deset eura, apartmani 30 do 40 eura dan.

U igalu u restoranima pored mora kafa košta od 1,2 do 1,8 eura. Možete naći restorane gdje ćete ručati za 15 eura po osobi, pivo košta od dva do tri eura, sok od 1,8 do dva eura. Apartmani su od 40 do 50 eura u prosjeku.

Ono što vam može povećati troškove odmora je parking, zavisno od mejsta gdje se nalazi sat se naplaćuje oko 60 centi, a može i skuplje.

I mobilijar na plažama zna biti skup, od šest eura za dvije ležaljke i suncobran do 50 eura na plaži Svetog Stefana.

Interesantno je da se već u maju mjesecu ove godine bilježe visoke stope rasta broja rezervacija preko internet agencija.

Ovaj pokazatelj govori da je izmijenjeni režim poslovanja, putovanja i uopšte načina života uticao u značajnoj mjeri da se ovaj kanal prodaje i rezervacija značajno razvije“, kaže Nikolić.

U prvitanom smještaju na čitavom Crnogorskom primorju za sada ima dovoljno mjesta, čak i u Budvi blizu plaža. Cijene smještaja su kao prošle godine, samo što, kada u julu i avgustu se bude tražio krevet više, biće skuplji.

(Izvor: A plus/Sputnjik)

Bar

Još jedna spektakularna proslava 21. maja: U Bar stiže Gibonni

Published

on

Opština Bar i Turistička organizacija Bar i ovog 21. maja organizovaće još jednu spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti.

Ove godine, stiže regionalno poznata muzička zvijezda Gibonni koji će nastupiti sa proširenim sastavom i programom za velike koncerte. Pored njega, na bini će biti i Damir Urban, Maya Azucena, Nikša Bratoš i duvačka sekcija.

Uvod u koncert napraviće crnogorska grupa “Perper“, a za „after party“ biće zadužen DJ MR Jools.

Cjelokupan program održaće se ispred Sportske dvorane “Topolica”, a ulaz je slobodan.

Ovo je treća godina zaredom da Opština Bar i Turistička organizacija Bar organizuju proslavu Dana nezavisnosti.

„Izuzetno smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postavili visoke standarde angažovanjem najvećih regionalnih zvijezda koji su zaista učinili da 21. maj proslavimo na najspektakularniji način. U Baru su u prethodnom periodu nastupali Dino Merlin, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Stjepan Hauser i mnogi drugi čime smo pokazali da, pored brendiranja našeg grada kao popularne turističke destinacije, gradimo i imidž najbolje lokacije za koncerte najvećih zvijezda koji okupljaju desetine hiljada ljudi“, kazao je direktor Turističke organizacije Bar, Danilo Orlandić.

FOTO: TO Bar

I ovogodišnja proslava 21. maja simbolično će otvoriti ljetnju turističku sezonu.

„Sigurni smo da je najbolji način da otvorimo sezonu koncert koji će okupiti domaću i regionalnu publiku. Time ostavljamo utisak dobrih domaćina, lokacije najbolje zabave i idealnog odmora i grada kojem se vrijedi vratiti već ovog ljeta“, zaključio je Orlandić koji je još jednom pozvao ljubitelje dobre muzike i svih generacija da dođu u Bar.

Nastavi Citanje

Bar

U Luku Bar uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru

Published

on

U Bar je rano jutros uplovio “Sun Princess”, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije “Princess Cruises”, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje.

Iz Turističke organizacije Bar istakli su zadovoljstvo što je kruzing sezona otvorena uplovljavanjem jednim od najvećih kruzera na svijetu.

TO Bar se pobrinula da turisti budu dočekani na najbolji mogući način, velikim gostoprimstvom i kvalitetno organizovanim programom koji je turistima približio sve ljepote i specifičnosti barskog kraja. Putnici su mogli da dobiju sve potrebne informacije o gradu Baru, a na početku šetališta Kralja Nikole da se upoznaju sa klasterom turizma i kreativnih industrija.

“TO Bar i Opština Bar su prepoznali kruzing turizam kao jedan veliki potencijal u smislu promocije naše destinacije, te su formirali posebnu radnu grupu koja se bavi razvojem kruzing turizma. Organizovani su brojni izleti, a preko 60 autobusa je sačekalo putnike i odvezlo ih na naše lokalitete od značaja kao što su Stari Bar, Skadarsko jezero, brojne vinarije… Benefite posjete kruzera će osjetiti i Ulcinj, Bar, Kotor i Tivat gdje su takođe organizovani izleti. Ova posjeta će definistivno imati dobre i multiplikativne efekte, sem Bara i na ostale primorske gradove,” navela je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Prirodnim ljepotama Bara i toplom dobrodošlicom oduševljen je bio i sam kapetan broda Sun Princess, Paolo Arrigo.

“Danas nam je čast i zadovoljstvo što smo uplovili u ovu lijepu luku u Baru. Jako uska luka, ako mene pitate, ali nas je prizor koji smo zatekli jutros kada smo uplovljavali u Bar ostavio bez daha. Danas imamo 4.131 putnika i 1641 člana posade, tako da mislim da će vaš grad danas bitni dobro popunjen. Ovo je naše prvo uplovljavanje, ako budete srećni što smo došli rado ćemo se vratiti,” kazao je Arrigo.

U okviru svečanog dočeka turistima TO Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom predstavila lokalna turistička jela, domaće vino i rakiju. Dva profesora i vrijednih šest učenika su pripremili oko 4.000 priganica koje su servirali uz domaći sir i med. U ponudi je bila i tradicionalna crnogorska meza koja se sastojala od crnogorske pršute, kulena i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

Današnja posjeta je bila tek uvertira za početak kruzing sezone u Baru.

“Ove sezone ćemo zaista imati veći broj putnika nego prošle godine. Prošle godine smo imali 41.000, ove godine, već 45.000, dok će naredne godine uploviti 30 kruzera i dovešće 90.000 turista,” najavila je menadžerka za promotivne aktivnosti LTO Bara Nikoleta Nikčević.

Nastavi Citanje

Bar

Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva brata

Published

on

Barska policija uhapsila je S.Z. (39) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je saopšteno iz Uprave policije on je, kako se sumnja, dvije godine starijem bratu nožem nanio povrede.

“Preduzimajući mjere i radnje iz nadležnosti policije policijski službenici došli su do sumnje da je u stanu u kojem žive S.Z. (39) i V.Z. (41) došlo do verbalnog a onda i fizičkog sukoba između ova dva lica, usljed čega je S.Z. zadobio povredu u predjelu potiljačnog dijela glave, nakon čega je upotrebom oštrog predmeta – noža, nanio povrede bratu V.Z. u predjelu lijeve strane rebara”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su policijski službenici pronašli sredstvo izvršenja krivičnog djela, kao i druge tragove, te jedan džoint.

“S.Z. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost u zakonskom roku”, saopšteno je iz policije.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.