Connect with us

Budva

Budva u finalu takmičenja za evropsku prijestonicu kulture 2028. godine!

Published

on

Čitava crnogorska javnost željno je iščekivala odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi će ući u finale za Evropsku prijestonicu kulture, a onda je iz Brisela stigla radosna vijest.

Ovo je veliki uspjeh za čitavu kulturnu i umjetničku scenu Crne Gore, ali i za zemlju u cjelini, njen imidž i prestiž u svijetu.

Kako se navodi u Saopštenju Direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije: „Međunarodni Panel sastavljen od 10 uglednih nezavisnih kulturnih eksperata, nakon čitanja, analize i ocjenjivanja aplikacionih knjiga svih gradova kandidata, održao je selekcioni sastanak i na njemu odlučio da odabere gradove koji ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. To su Budva (Crna Gora) i Skoplje (Severna Makedonija).“

U tom saopštenju se ističe da biti u užem (finalnom) izboru za titulu može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i društvenim prednostima za izabrane gradove, pod uslovom da je njihov projekat dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom.

Gradovi finalisti imaju rok do ljeta 2023. godine da završe svoje prijave. Komisija će se sastati u septembru 2023. kako bi donijela odluku koji od gradova finalista postaje 2028. godine treća Evropska prijestonica kulture (u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU) posle Novog Sada (Srbija) 2022. i Bodoa (Norveška) u 2024,“ zaključuje Direktorat za kulturu Evropske komisije.

Iz kabineta predsjednika opštine Budva Mila Božovića poručuju da se radi o velikom uspjehu Budve, njenih građana, stvaralaca u kulturi, institucija i organizacija, vaninstitucionalne scene i pojedinaca koji su u saradnji sa partnerima i ekspertima iz Evrope i svijeta pokrenuli proces strateškog transformisanja grada kroz kulturu. Ovo je i veliki podsticaj da se u narednih godinu dana još više i aktivnije radi na razvoju Aplikacione knjige i programa projekta „Budva-Boka 2028 Evorpska prijestonica kulture“ uz uključivanje građana i opština Boke (Tivat, Herceg Novi i Kotor), ali i čitave Crne Gore. „Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama uraditi kvalitetnu Strategiju razvoja kulture i Strategiju razvoja grada i početi da radimo po ovim sistemskim dokumentima spremajući se da postanemo Evropska prijestonica kulture“ navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Opštine Budva.

Budva

Plava ajkula biće preparirana i izložena u Prirodnjačkom muzeju

Published

on

Modrulj ili plava ajkula koja je ulovljena u budvanskom akvatoriju teška između 150 i 200 kilograma biće predata Prirodnjačkom muzeju potom preparirana i služiće u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović, ostvario je izuzetno zapažen ulov, hvatajući modrulj u budvanskom akvatoriju dugačak preko tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svijetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju nam da se on u našim vodama najčešće srijeće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cijele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulja je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svjetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namijenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, na vodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Nastavi Citanje

Budva

Kod Budve ulovljena ajkula duga više od tri metra i teška 200 kg!

Published

on

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović ulovio je plavu ajkulu (modrulja) u budvanskom akvatorijumu tešku između 150 i 200 kilograma, prenosi RTCG.

Modrulj je dugačak više od tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Bojanović je za portal RTV Budva kazao da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, kao i da je izložba planirana u septembru ove godine.

Preparirana ajkula služiće u muzeju u edukativne svrhe, saopštio je za Portal RTCG saradnik u istraživanju na kotorskom Institutu za biologiju mora Ilija Ćetković.

Ćetković za Portal RTCG objašnjava da modrulj nije vrsta čiji je izlov zabranjen u Crnoj Gori.

“Radi se o najčešćoj vrsti iz grupe pelagičnih ajkula u svetu. Čest je slučajan ulov prilikom ribolova tuna i sabljarki. Mediteranska populacija se od relativno skoro smatra ugroženom”, navodi Ćetković.

Trenutno je, kako pojašnjava, u procesu ažuriranje liste zaštićenih vrsta Crne Gore. “Institut je već dostavio popis vrsta, među kojima je i modrulja”, kazao je Ćetković.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju da se on u vodama Jadrana najčešće sreće tokom proljeća.

“Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju”, navode u Institutu za biologiju mora.

Modrulj je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svetskih mora.

“Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namenjenih ciljanim tunama i sabljarkama. S obzirom na to da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće”, navodi se u ranijoj objavi Instituta za bilogiju mora.

Nastavi Citanje

Budva

Budvu napustila polovina Rusa i 30 odsto Ukrajinaca!

Published

on

U Budvi se pripremaju za početak ljetnje turističke sezone. Iz Turističke organizacije kažu da su zadovoljni trenutnim brojem posjetilaca, iako je veliki broj Rusa i Ukrajinaca napustio grad.

“U komunikaciji sa hotelijerima saznajemo da su oni jako zadovoljni s početkom ove sezone, odnosno predsezonom, da je rani buking bio odličan”, kazala je Ljubica Pribilović iz TO Budva, za TVCG.

Ona kaže da je 50 odsto Rusa napustilo Budvu, dok je Ukrajinaca 30% manje.

Pribilović je saopštila da je interesovanje turista iz Evropa za Crnu Goru veliko, ali i turista iz SAD.

“Turisti iz SAD-a su u prethodnom periodu više bili izletnici nego turisti i oni dolaze kruzerima do Tivta i Dubrovnika i dolaze u posjetu Budvi, tako da smo već do 15. maja imali oko 21.000 izletnika, a najviše ih je iz Njemačke i SAD-a. Konkretno kada su druga tržišta u pitanju i posjećenost hotelskog smještaja, uglavnom su zastupljena Zapadna Evropa, Sjeverna Evropa, Turska i Izrael”, zaključila je Pribilović.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.