Connect with us

Ličnost mjeseca

Bato, čovjek iz naroda i za narod

Published

on

Prvi junak naše rubrike ličnost mjeseca je Marko Bato Carević.

Gradonačelnik Budve ovo priznanje zaslužio je zbog najmanje četiri razloga: I ovog mjeseca je poklonio svoju platu, potom oduševio svoje sugrađane spektakularnim dočekom Novaka Đokovića u trenutku kada je to zbog poznatih okolnosti veoma značilo i Budvanima i najboljem sportisti planete,  donirao kompjutere za potrebe učenika OŠ “Đoko Prelević” u Kučima da bi poslednjeg dana januara ispred Opštine Budva donirao vatrogasno vozilo opštini Andrijevica.

Utisak je da Novak nije slučajno odabrao da baš u datom času posjeti Budvu i Krimovicu sve sa onim druženjem sa domaćinom Etno sela Carević čiji su kadrovi zapalili društvene mreže…

Lista podviga i humanih gestova prvog čovjeka Budve u januaru, naravno, mogla bi i da se produži. Ali je i nabrojano dovoljno za izbor Carevića. Poklanjanje gradonačelničke plate je, inače, standard koji je Bato postavio od početka svog mandata na čelu Opštine Budva koju je preuzeo sa minusom u kasi, a sada na računu grada stoji preko 12 miliona eura!

Jednostavan,  srdačan, hrabar, neposredan, dobrodušan i uvijek spreman da pomogne, Carević ne uživa slučajno ugled čovjeka iz naroda. To mu, međutim, nije baš dobra preporuka za onaj dio javnosti koji se grozi svega narodnog u vjeri da ta praksa predstavlja prečicu za ulazak u elitu, ne shvatajući kako ta građanistička poza sadrži sve elemente malograđanštine. Sa tog boka, na Bata se nerijetko “puca” pa je tako bilo i ovog mjeseca. Sa jedne adrese (one koja je ostavila najbogatiju opštinu u Crnoj Gori sa podebelim minusom), Careviću su zamjerili da je dodjelom priznanja Đokoviću pokušao da sakrije nefunkcionalnost lokalne samouprave. Istima je bila funkcionalna ona koja je ojadila grad epskom poharom.

Taj otimački poredak, urušen je borbom koju je predvodio upravo Marko Bato Carević.

S. Vukić

Ličnost mjeseca

Vladika Metodije nagradio podvig donedavno prvog čovjeka beranske policije: Arhipastirska gramata za Raduna Stojanovića!

Published

on

Na Đurđevdan, slavu Manastira Đurđevi Stupovi, Vladika Metodije uručio je Arhipastirsku gramatu načelniku CB Berane Radunu Stojanoviću.

Za pokazanu ljubav i dobročinstvo prema svojoj Svetoj Crkvi, naročito prilikom izgradnje Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama„, piše na gramati.

Prvi čovjek beranske policije nagrađen je, kako je objasnio episkop Budimljansko-nikšićki, zbog toga što je 2021. godine riješio slučaj krađe bronzanih svijećnjaka i drugih skupocjenih elemenata iz hrama Svetog Simeona Mirotočivog.

“Iako je skupocjeni polijelej bio odnešen na sve strane, gospodin Radun je predanim radom do pslednjeg komada vratio crkvi. Vladika Joanikije, tada episkop Budimljansko-nikšićki, obećao je gospodinu Radunu da će biti nagrađen gramatom jer to puno znači za nas kada podnesemo toliki gubitak i kada nam se sve vrati. Ali vladika Joanikije je nakon toga otišao na Cetinje, ustoličen je za mitropolita, a ja sam došao ovdje i kao što sve treba da nastavim tako sam riješio da se odužim našem bratu Radunu za sve ono što je učinio za Saborni hram Svetog Simeona Mirotočivog”, rekao je prilikom svečanog uručenja gramate Radunu Stojanoviću episkop Metodije.

“Cijenjenom gospodinu Stojanoviću, uz srdačnu blagodarnost želimo od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista i svih Svetih iz roda našega svako istinsko dobro i napredak u životu i radu“, dodaje se u gramati.

Nastavi Citanje

Bar

Desetogodišnja Ana Leković u Sutomoru prodavala svoje igračke i novac donirala za Feđino liječenje!

Published

on

Desetogodišnja Ana Leković samoinicijativno je organizovala humanitarnu akciju u Sutomoru u kojoj je prikupila preko 100 eura za dječaka Feđu Alkovića (7) iz Podgorice kojem je po sedmi put dijagnostikovan tumor na mozgu, piše Primorski portal.

Za dječakovo liječenje potrebno je 200 hiljada eura.

Ana je svoje igračke iznijela na sutomorsko šetalište i prodavala, a sakupljeni novac, kako je objasnila, doniraće za Feđino liječenje.

Pomoći drugima je genetski kod koji je Ana naslijedila od svojih najbližih. Podsjetimo, i starija sestra Marija, inače među osam najboljih košarkašica na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, odazvala se humanitarnim akcijama za Feđu koje su organizovane u Baru i Podgorici.

Feđa već četiri godine bije bitku sa malignim tumorom mozga, po sedmi put mu je dijagnostifikovan tumor na mozgu za koji će biti potrebno da se operiše po četvrti put, nakon čega će se zračiti i tretirati sa biološko-imunološkom terapijom, a na uzetom isječku tumorskog tkiva biće napravljena anti-tumorska vakcina. Sve to iziskuje mnogo novca i jako je kompleksna situacija jer će se njegovo liječenje zasnivati na tri usko specijalizovane klinike iz domena neurohirurgije, radiologije i onkologije kao i na biohemijskom istrazivačkom centru za teške oblike maligniteta

ŽIRO RAČUN ZA UPLATU OTVOREN JE U CKB BANCI NA IME MILENA ALKOVIĆ, A BROJ ZA UPLATE JE 510-0210988215028-20.

 

Nastavi Citanje

Bar

Priznanje Laudati si’ za Pravoslavno bratstvo Stupovi i Stojana Sekulovića! (FOTO)

Published

on

Laudato si’ animatori župa Šušanj, Brce i Sutomore organizirali su minulog vikenda obilježavanje nedjelje Laudato si’. Riječ je o dijalogu koji je 2015. godine pokrenuo Papa Franja poslavši pismo Laudato si’ svakom pojedincu na svijetu što je bio početak šireg razgovora o važnosti očuvanja prirode i brige za našu Planetu.

U nedjelju, 21. maja, u prijepodnevnim satima, održano je svečano euharistijskim slavlje u 10.00 sati u Sutomoru u crkvi sv. Marije koja je za ovu prigodu bila ukrašena žukom.

Uz okupljene vjernike na misi su prisustvovali predstavnici raznih nevladinih udruga i mjesnih vlasti. Misno slavlje predslavio je upravitelj župe don Dejan Turza, koji je svetu misu prikazao za pokojnog građanskog aktivistu Mirsada Kurgaša te povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i za blagoslov, mir i napredak svih koji žive u Crnoj Gori.

Don Dejan je istaknuo kako je navještaj Evanđelja nemoguć bez dijaloga. „Bog Otac je upravo po Kristu u Duhu Svetom prvi uspostavio dijalog. Ljubav Božja je otvorena i nadilazi sve granice. Zato smatram važnim ovu inicijativu obilježavanja Nedjelje Laudato si’ u čijem središtu je za nas vjernike s jedne strane Kristova otkupiteljska žrtva koja se proteže na sve stvoreno, no, s druge strane, dijalog sa svim ljudima dobre volje oko očuvanja stvorenoga zbog toga što naša sestra Zemlja jeca, kako je istaknuo papa Franjo u enciklici Laudato si‘.“

Nakon svete mise nekoliko riječi okupljenima je uputio Laudato si’ animator Božidar Vučetić te je istakao važnost dijaloga i ujedinjavanja oko brige za sve stvoreno.

Uslijedilo je dijeljenje zahvalnica onima koji promiču dobročinstvo i plemenitu nesebičnost u izgradnji boljeg i ljepšeg društva te brigu za stvoreno.

Gospodinu Stojanu Sekuloviću, predstavniku NVU Pravoslavno bratstvo Stupovi, Vitezovi Jovana Vladimira uručena je zahvalnica za humanitarni rad i posebno za spas života romske djece prilikom nedavnog požara.

Enciklika Laudato si’ poklonjena je mr. sc. Miodragu Banoviću, prof., NVU Info Sport CG, neumornom pokretaču ekoloških akcija kojima doprinosi podizanju ekološke svijesti građana, očuvanju prirode i ukupnom unapređenju životne sredine Bara i ekološke države Crne Gore. Brojnim ekološkim akcijama na području Općine Bar i širem području Crne Gore, formirao je 128 parkova Maslina djece Bara i Crne Gore s 2 375 maslina.

Milica Leković članica NVU Šapice – Bar i Margarita Kovač Freni dobile su zahvalnice za konstantnu brigu o napuštenim stvorenjima Božjim po gradskim ulicama, psima i mačkama, te podizanju opće svijesti građana o potrebi očuvanja svega stvorenoga. Zahvalnice su dodijeljene također gosp. Aleksandru Ćaki Petrović, vlasniku restorana Izvor u Sutomoru koji je, kao i njegova obitelj, jednako human i darežljiv prema ljudima svih vjera i nacija; predstavnicama NVU Žene Bara za zajedničko djelovanje žena svih vjera i nacija u pomoći nesnađenima; Vladimiru Lukšiću, bilježitelju starijih događaja i tradicije; predstavnicima NVU „Udruženje Spičana Nehaj“ koji pokušavaju da ožive djetinjstvo i iščezlo vrijeme svojih roditelja i predaka organiziranjem raznih manifestacija i događaja.

Posthumno priznanje dodijeljeno je nedavno preminulom građanskom aktivisti Mirsadu Kurgašu koji se zalagao za opće dobro te je ostavio neizbrisiv trag u društvu.

Susretu su prisustvovali osobe u narodnim nošnjama, a domaćice su pripremile poslastice kojima su se svi okupljeni počastili. Na oba susreta svi su sudionici dobili zahvalnicu o sudjelovanju na obilježavanju Tjedna Laudato si’ te sadnicu petunije, begonije ili kadifice u tegli, koje mogu posaditi u svojim vrtovima. Donacija je to privatnog gazdinstva Ivović iz Zubaca.

Pri kraju susreta sudionici su zajedno zasadili maslinu – simbol mira i zajedništva.

 

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.