Connect with us

Ličnost mjeseca

Bato, čovjek iz naroda i za narod

Published

on

Prvi junak naše rubrike ličnost mjeseca je Marko Bato Carević.

Gradonačelnik Budve ovo priznanje zaslužio je zbog najmanje četiri razloga: I ovog mjeseca je poklonio svoju platu, potom oduševio svoje sugrađane spektakularnim dočekom Novaka Đokovića u trenutku kada je to zbog poznatih okolnosti veoma značilo i Budvanima i najboljem sportisti planete,  donirao kompjutere za potrebe učenika OŠ “Đoko Prelević” u Kučima da bi poslednjeg dana januara ispred Opštine Budva donirao vatrogasno vozilo opštini Andrijevica.

Utisak je da Novak nije slučajno odabrao da baš u datom času posjeti Budvu i Krimovicu sve sa onim druženjem sa domaćinom Etno sela Carević čiji su kadrovi zapalili društvene mreže…

Lista podviga i humanih gestova prvog čovjeka Budve u januaru, naravno, mogla bi i da se produži. Ali je i nabrojano dovoljno za izbor Carevića. Poklanjanje gradonačelničke plate je, inače, standard koji je Bato postavio od početka svog mandata na čelu Opštine Budva koju je preuzeo sa minusom u kasi, a sada na računu grada stoji preko 12 miliona eura!

Jednostavan,  srdačan, hrabar, neposredan, dobrodušan i uvijek spreman da pomogne, Carević ne uživa slučajno ugled čovjeka iz naroda. To mu, međutim, nije baš dobra preporuka za onaj dio javnosti koji se grozi svega narodnog u vjeri da ta praksa predstavlja prečicu za ulazak u elitu, ne shvatajući kako ta građanistička poza sadrži sve elemente malograđanštine. Sa tog boka, na Bata se nerijetko “puca” pa je tako bilo i ovog mjeseca. Sa jedne adrese (one koja je ostavila najbogatiju opštinu u Crnoj Gori sa podebelim minusom), Careviću su zamjerili da je dodjelom priznanja Đokoviću pokušao da sakrije nefunkcionalnost lokalne samouprave. Istima je bila funkcionalna ona koja je ojadila grad epskom poharom.

Taj otimački poredak, urušen je borbom koju je predvodio upravo Marko Bato Carević.

S. Vukić

Bar

Desetogodišnja Ana Leković u Sutomoru prodavala svoje igračke i novac donirala za Feđino liječenje!

Published

on

Desetogodišnja Ana Leković samoinicijativno je organizovala humanitarnu akciju u Sutomoru u kojoj je prikupila preko 100 eura za dječaka Feđu Alkovića (7) iz Podgorice kojem je po sedmi put dijagnostikovan tumor na mozgu, piše Primorski portal.

Za dječakovo liječenje potrebno je 200 hiljada eura.

Ana je svoje igračke iznijela na sutomorsko šetalište i prodavala, a sakupljeni novac, kako je objasnila, doniraće za Feđino liječenje.

Pomoći drugima je genetski kod koji je Ana naslijedila od svojih najbližih. Podsjetimo, i starija sestra Marija, inače među osam najboljih košarkašica na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, odazvala se humanitarnim akcijama za Feđu koje su organizovane u Baru i Podgorici.

Feđa već četiri godine bije bitku sa malignim tumorom mozga, po sedmi put mu je dijagnostifikovan tumor na mozgu za koji će biti potrebno da se operiše po četvrti put, nakon čega će se zračiti i tretirati sa biološko-imunološkom terapijom, a na uzetom isječku tumorskog tkiva biće napravljena anti-tumorska vakcina. Sve to iziskuje mnogo novca i jako je kompleksna situacija jer će se njegovo liječenje zasnivati na tri usko specijalizovane klinike iz domena neurohirurgije, radiologije i onkologije kao i na biohemijskom istrazivačkom centru za teške oblike maligniteta

ŽIRO RAČUN ZA UPLATU OTVOREN JE U CKB BANCI NA IME MILENA ALKOVIĆ, A BROJ ZA UPLATE JE 510-0210988215028-20.

 

Nastavi Citanje

Bar

Priznanje Laudati si’ za Pravoslavno bratstvo Stupovi i Stojana Sekulovića! (FOTO)

Published

on

Laudato si’ animatori župa Šušanj, Brce i Sutomore organizirali su minulog vikenda obilježavanje nedjelje Laudato si’. Riječ je o dijalogu koji je 2015. godine pokrenuo Papa Franja poslavši pismo Laudato si’ svakom pojedincu na svijetu što je bio početak šireg razgovora o važnosti očuvanja prirode i brige za našu Planetu.

U nedjelju, 21. maja, u prijepodnevnim satima, održano je svečano euharistijskim slavlje u 10.00 sati u Sutomoru u crkvi sv. Marije koja je za ovu prigodu bila ukrašena žukom.

Uz okupljene vjernike na misi su prisustvovali predstavnici raznih nevladinih udruga i mjesnih vlasti. Misno slavlje predslavio je upravitelj župe don Dejan Turza, koji je svetu misu prikazao za pokojnog građanskog aktivistu Mirsada Kurgaša te povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i za blagoslov, mir i napredak svih koji žive u Crnoj Gori.

Don Dejan je istaknuo kako je navještaj Evanđelja nemoguć bez dijaloga. „Bog Otac je upravo po Kristu u Duhu Svetom prvi uspostavio dijalog. Ljubav Božja je otvorena i nadilazi sve granice. Zato smatram važnim ovu inicijativu obilježavanja Nedjelje Laudato si’ u čijem središtu je za nas vjernike s jedne strane Kristova otkupiteljska žrtva koja se proteže na sve stvoreno, no, s druge strane, dijalog sa svim ljudima dobre volje oko očuvanja stvorenoga zbog toga što naša sestra Zemlja jeca, kako je istaknuo papa Franjo u enciklici Laudato si‘.“

Nakon svete mise nekoliko riječi okupljenima je uputio Laudato si’ animator Božidar Vučetić te je istakao važnost dijaloga i ujedinjavanja oko brige za sve stvoreno.

Uslijedilo je dijeljenje zahvalnica onima koji promiču dobročinstvo i plemenitu nesebičnost u izgradnji boljeg i ljepšeg društva te brigu za stvoreno.

Gospodinu Stojanu Sekuloviću, predstavniku NVU Pravoslavno bratstvo Stupovi, Vitezovi Jovana Vladimira uručena je zahvalnica za humanitarni rad i posebno za spas života romske djece prilikom nedavnog požara.

Enciklika Laudato si’ poklonjena je mr. sc. Miodragu Banoviću, prof., NVU Info Sport CG, neumornom pokretaču ekoloških akcija kojima doprinosi podizanju ekološke svijesti građana, očuvanju prirode i ukupnom unapređenju životne sredine Bara i ekološke države Crne Gore. Brojnim ekološkim akcijama na području Općine Bar i širem području Crne Gore, formirao je 128 parkova Maslina djece Bara i Crne Gore s 2 375 maslina.

Milica Leković članica NVU Šapice – Bar i Margarita Kovač Freni dobile su zahvalnice za konstantnu brigu o napuštenim stvorenjima Božjim po gradskim ulicama, psima i mačkama, te podizanju opće svijesti građana o potrebi očuvanja svega stvorenoga. Zahvalnice su dodijeljene također gosp. Aleksandru Ćaki Petrović, vlasniku restorana Izvor u Sutomoru koji je, kao i njegova obitelj, jednako human i darežljiv prema ljudima svih vjera i nacija; predstavnicama NVU Žene Bara za zajedničko djelovanje žena svih vjera i nacija u pomoći nesnađenima; Vladimiru Lukšiću, bilježitelju starijih događaja i tradicije; predstavnicima NVU „Udruženje Spičana Nehaj“ koji pokušavaju da ožive djetinjstvo i iščezlo vrijeme svojih roditelja i predaka organiziranjem raznih manifestacija i događaja.

Posthumno priznanje dodijeljeno je nedavno preminulom građanskom aktivisti Mirsadu Kurgašu koji se zalagao za opće dobro te je ostavio neizbrisiv trag u društvu.

Susretu su prisustvovali osobe u narodnim nošnjama, a domaćice su pripremile poslastice kojima su se svi okupljeni počastili. Na oba susreta svi su sudionici dobili zahvalnicu o sudjelovanju na obilježavanju Tjedna Laudato si’ te sadnicu petunije, begonije ili kadifice u tegli, koje mogu posaditi u svojim vrtovima. Donacija je to privatnog gazdinstva Ivović iz Zubaca.

Pri kraju susreta sudionici su zajedno zasadili maslinu – simbol mira i zajedništva.

 

 

Nastavi Citanje

Bar

Kapetan iz Bara sa posadom spasio djevojku na Atlantskom okeanu!

Published

on

Članovi posade teretnog broda kompanije MSC na kome je kapetan Baranin Željko Boljević spasili su sedamnaestogodišnju djevojku na 25 milja od portugalske obale. Kapetan Boljević za Primorski portal je potvrdio da je posada broda spasila djevojku čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

“Djevojka je bila svjesna, ali smrznuta jer je skoro 24 sata provela na dasci, na oko 25 milja odobale. Djevojka je dan i noć provela na otvorenom moru”, kazao je Boljević za Primorski portal.

Kada se na dasci za veslanje otisnula na pučinu, sigurno nije ni slutila da će doživjeti pravu dramu koja ima srećan kraj zahvaljujući posadi teretnog broda REEF.

To se dogodilo na pravoslavni Vaskrs oko 18 časova.

Udarna vijest u portugalskim medijima je informacija da je posada broda “REEF” spasila maloljetnu djevojku čiji je nestanak prijavljen dan ranije.

Sedamnaestogodišnja djevojka nestala u moru na dasci za veslanje kod Praja do Koeljo, Vila Real do Santo Antonio, Algarve, pronađena je živa, „desetinama milja od mjesta gde je nestala”. Djevojku iz Azeitaoa (okrug Setubal), „spasao je trgovački brod u prolazu u 17.30“. Erica Viccente, spašena djevojka, patila je od „povišene hipotermije“ i transportovana je helikopterom sa broda pravo u bolnicu Faro, naveli su portugalski mediji.

Sve navedeno potvrdio je iskusni kapetan Boljević koji ističe zadovoljstvo što su uspjeli spasiti mladi život.

Vjetar i struje su dasku na kojoj je bila djevojka odnijeli 25 milja od obale. Članovi naše posade su primjetili djevojku koja je poslednjim atomima snage tražila pomoć. U samoj akciji spašavanja učestvovao je prvi oficir palube Aleksandar Antović iz Crne Gore, i drugi oficir Di Constanzo Giovan Batista iz Italije. Na brodu smo djevojci ukazali prvu pomoć, utoplili je, dali napitke, hranu, toplu odjeću. Smrzla se jer je dugo vremena bila na vodi u kupaćem kostimu. Cijelu noć, skoro 24 sata na vodi.

Koliko smo oduševljeni što smo spasili djevojku, takođe, sam zadivljeni i organizacijom portugalskih vlasti. Kada sam obavjestio njihov centar u Lisabonu, za nepuni sat vremena stigao je helikopter, policijski patrilni brod, u blizini je bio i vojni brod. Djevojka je helikopterom transportovana u portugaslu bolnicu Faro”, kazao je kapetan Boljević.

Dodao  je da je u  dugoj pomorskoj karijeri koja traje 35 godina imao i ranije akcije spašavanja. Pamti kako su spasili člana posade u blizini Brazila. Kapetan je duge plovidbe 27.-godina. Boljević je prepoznat kao zapovjednik koji je brojnim mladim pomorcima dao preporuke i omogućio im da se ukrcaju na brodove.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.