Connect with us

Ličnost mjeseca

Bato, čovjek iz naroda i za narod

Published

on

Prvi junak naše rubrike ličnost mjeseca je Marko Bato Carević.

Gradonačelnik Budve ovo priznanje zaslužio je zbog najmanje četiri razloga: I ovog mjeseca je poklonio svoju platu, potom oduševio svoje sugrađane spektakularnim dočekom Novaka Đokovića u trenutku kada je to zbog poznatih okolnosti veoma značilo i Budvanima i najboljem sportisti planete,  donirao kompjutere za potrebe učenika OŠ “Đoko Prelević” u Kučima da bi poslednjeg dana januara ispred Opštine Budva donirao vatrogasno vozilo opštini Andrijevica.

Utisak je da Novak nije slučajno odabrao da baš u datom času posjeti Budvu i Krimovicu sve sa onim druženjem sa domaćinom Etno sela Carević čiji su kadrovi zapalili društvene mreže…

Lista podviga i humanih gestova prvog čovjeka Budve u januaru, naravno, mogla bi i da se produži. Ali je i nabrojano dovoljno za izbor Carevića. Poklanjanje gradonačelničke plate je, inače, standard koji je Bato postavio od početka svog mandata na čelu Opštine Budva koju je preuzeo sa minusom u kasi, a sada na računu grada stoji preko 12 miliona eura!

Jednostavan,  srdačan, hrabar, neposredan, dobrodušan i uvijek spreman da pomogne, Carević ne uživa slučajno ugled čovjeka iz naroda. To mu, međutim, nije baš dobra preporuka za onaj dio javnosti koji se grozi svega narodnog u vjeri da ta praksa predstavlja prečicu za ulazak u elitu, ne shvatajući kako ta građanistička poza sadrži sve elemente malograđanštine. Sa tog boka, na Bata se nerijetko “puca” pa je tako bilo i ovog mjeseca. Sa jedne adrese (one koja je ostavila najbogatiju opštinu u Crnoj Gori sa podebelim minusom), Careviću su zamjerili da je dodjelom priznanja Đokoviću pokušao da sakrije nefunkcionalnost lokalne samouprave. Istima je bila funkcionalna ona koja je ojadila grad epskom poharom.

Taj otimački poredak, urušen je borbom koju je predvodio upravo Marko Bato Carević.

S. Vukić

Bar

Lana blistala u Njujorku: Maksimalnih 100 poena za trijumf na prestižnom takmičenju!

Published

on

Supertalentivana pijanistkinja Lana Milanović se u u rodni Bar vraća sa zlatnom medaljom osvojenom na prestižnom takmičenju u Njujorku!

U konkurenciji 25 najboljih takmičara iz cijelog svijeta na različitim instrumentima koje je održano u Americi, Lana je ocijenjena sa maksimalnih stotinu poena.

Laureat velikog svjetskog priznanja učenica je osnovne muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš” u njenom rodnom gradu.

Ovo je veliko priznanje i za Laninu profesoricu klavira Jelenu Dobrković.

Lana je u februaru osvojila prvu nagradu (99 poena) na online takmičenju „International Youth Music Competitions“ u Atlanti, SAD i postigla treći najbolji rezultat u ukupnom takmičenju za umjetnika godine.

Lana ima 14 godina. Pre pet godina upisala je muzičku školu i počela da svira klavir, a samo nakon nekoliko meseci sa prvog takmičenja vratila se sa nagradom. Čudo od deteta iz Bara, mlada pijanistkinja predodređena je za velike svetske scene, a sa svakog takmičenja ona se kući vrati sa odličnim rezultatima.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.