Connect with us

Budva

Jovanović: Građani će suditi po djelima, DF se nije rukovodio sujetama i politikanstvom

Published

on

Ni nakon tri nedavno održana sastanka odbornika Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore nije postignut dogovor kojim bi bila okončana kriza u gradskom parlamentu Budve, koji ne zasijeda već mjesecima zbog bojkota Demokrata i Prave. Zbog toga sve je izvjesnije da će Budva dobiti prinudnu upravu koju treba da postavi vlada, koja treba da imenuje tročlani Odbor povjerenika koji bi upravljao gradom do novih lokalnih izbora.

Iz ugla aktuelne situacije na državnom nivou, ovakav rasplet krize u Budvi prilično je neobičan, moglo bi se reći čak i bizaran, s obzirom da se dešava u gradu u kojem su subjekti parlamentarne većine formirane na osnovu rezultata na izborima 30. avgusta 2020. ostvarili najubjedljiviju izbornu pobjedu protiv stranaka bivšeg režima na lokalu (ZBCG 15 odbornika, Demokrate 6, URA 1 – DPS 10, SD 2, SDP 1). Dakle, u trenutku kada Demokrate demonstriraju zbog nepoštovanja izborne volje zahtijevajući vanredne izbore na državnom nivou, što zahtijeva i DF, u Budvi će kriza morati da rešava sve izvjesnije vanrednim izborima jer manji konstituent pobjedničkog bloka bojkotuje lokalni parlament!

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva i funkcioner Nikola Jovanović nema dilemu kako se došlo do ove situacije i ko je odgovoran za nju.

U Budvi je na sceni parlamentarna kriza jer je od strane Demokrata izvršena namjerna blokada rada skupštine čiji odbornici ne dolaze na sjednice. Uvođenje prinudne uprave je sada već izvjesna stvar jer se duže od 6 mjeseci ne održava sjednica i istekli su svi zakonski uslovi za raspuštanje od strane Vlade. Simptomatično je da Demokratska Crna Gora zajedno sa DPSom bojkotuje sjednice ali i da su održali zajedničku “svečanu sjednicu” pred kraj godine bez prisustva DF. Očito da postoji sihronizovano djelovanje ova dva subjekta protiv DF i izborne volje građana sa kojom nikako da se pomire“, kaže Jovanović.

On ističe da je odbornički klub DF-a na vrijeme upozoravao na ovu mogućnost i ukazivao na konstantnu opstrukciju Demokrata čiji je cilj, kako kaže, bio da se političkim ultimatumom promijeni izborna volja građana.

Ovo je treća godina zaredom da se zbog njihovih političkih ucjena budžet ne usvaja na vrijeme, da su onemogućene investicije u gradu, redovno servisiranje budžetskih korisnika, da su ugroženi vitalni interesi grada. Isključivu odgovornost za uvođenje prinudne uprave imaju Demokrate koje su i nakon što je utvrđeno od strane Ministarstva javne uprave da je sada već bivši predsjednik skupštine iz njihovih redova prekršio zakon kada je blokirao rad parlamenta, nastavili da bojkotuju zasijedanja i time faktički krše zakon zarad partijskih i ličnih interesa. DF je uvijek bio jasan i nedvosmislen. Činili smo i činimo sve da skupština profunkcioniše. U tom cilju smo se i odazvali poslednjim pregovorima na poziv odbornika Demokrata iako smo znali da nisu iskreni i da su sračunati zarad jeftinih političkih poena“, dodaje Jovanović.

On podsjeća da u istoj situciju, na poziv odbornika Demokratskog fronta da se razgovara o modelu prevazilaženju krize prije par mjeseci i na zakazani sastanak tim povodom, kako navodi, ” kolege iz Demokrata se nisu udostojile ni da odgovore a kamoli da se pojave”.

Uprkos svemu, DF još jednom pruža ruku i daje mogućnost dogovoru. Pozivamo Demokrate da prekinu bojkot skupštine sa DPS-om i drugima i da odmah održimo sjednicu po hitnom postupku, odblokiramo rad parlamenta, usvojimo budžet grada kako lokalna uprava, javna preduzeća, budžetski korisnici, zaposleni u javnoj upravi, primaoci socijalnih pomoći, stipendisti, sportski subjekti i svi drugi ne bi bili taoci političkih prepucavanja i neodgovornog odnosa prema odborničkim dužnostima za koje su ih građani birali. Ukoliko se to ne desi onda je jasno da je Demokratama bliži DPS od DF i da su prihvatili njihovu platformu političkog djelovanja“, ističe Jovanović.

On je poručio da DF neće nikada pristati na ucjene i pokušaje da se izborna volja građana prekroji jer je neko nezadovoljan svojim izbornim rezultatom.

Toga smo se nagledali u prošlosti. Sigurno je da sve kritike koje su dolazile od strane Demokrata prema DF i predsjedniku opštine Marku Careviću su samo paušalne tvrdnje i izgovori da se vrši stalna opstrukcija i politička destabilizacija jer nikako ne mogu da prihvate činjenicu da je našu listu podržalo 42 odsto građana a njihovu duplo manje. DF je potpuno spreman za izbore koji su izvjesni u narednim mjesecima jer će potvrditi ispravnost našeg političkog kursa a to je rad u opštem interesu građana. Dok su se drugi rukovodili ličnim sujetama i politikanstvom mi smo vrijedno radili u interesu grada“, naglašava Jovanović.

Funkcioner DF-a podsjeća na još jedan tragikomičan detalj situacije u Budvi – kriza se dešava u trenutku kada grad ima najstabilniju finansijsku situaciju u novijoj istoriji, suficit treću godinu zaredom u budžetu!

Zbog toga smo do sada vratili 40 miliona duga i opština ne duguje niti jedan jedini cent. Zbog toga svakodnevno brinemo o arbitražnim sporovima kako opština ne bi izgubila sporove vrijedne preko 100 miliona eur iz koruptivnog posla sa WTE dok drugi prave svakodnevne opstrukcije i sitne političke zađevice”, navodi Jovanović uz opasku da vjeruje da “građani nepogrešivo dobro vrednuju djela a ne prazne priče i doskočice i da će zato nakon sledećih izbora van vlasti ostaviti one koji ih vuku u prošlost i ka DPS-u a da će povjerenje nastaviti da ukazuju onima koji rade u njihovom interesu“, prokomentarisao je Jovanović.

Ponavljam, DF je spreman na dogovor uvijek dok sa druge strane za svaku situaciju uvijek ima adekvatan odgovor. Tako će biti i ovoga puta. Krajnja poruka Demokratama je da se zakaže sjednica po hitnom postupku, da prekinu bojkot i da se usvoji budžet ili preuzimaju punu odgovornost za vanredno stanje u opštini Budva i pružanje ruke DPS koji zbog situacije na državnom nivou jedva čeka da im neko baci pojas za spasavanje“, zaključio je Jovanović.

(Glas naroda)

Bar

Lakušić: Prezentovan naučni rad „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“

Published

on

Na Naučnoj konferenciji „Zaštita prirode i životne sredine: stanje, značaj i perspektive“ koja se održava od 20 – 22. septembra 2023. godine u Nacionalnom parku Prokletije, kao predstavnici DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, učestvuju Zoran Lakušić, Miladin Radović i mr Željko Raičević, autori naučnog rada „Antropogeni faktor – uzročnik pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre“.

Konferencija se organizuje povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32 godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Tokom prezentacije, učesnicima Naučne konferencije je ukazano na antropogeni uticaj na devastaciju korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.

Od početka funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, započelo se sa nelagalnim aktivnostima eksploatacije šljunka i pijeska u koritu rijeke Morače, u okviru zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“. To je dovelo do devastacije korita i priobalnog dijela rijeke Morače i problema sa izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“. Sa 2300 l/s, u kontinuiranom periodu od 10 godina, izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“, tokom avgusta mjeseca u 2021. i 2022. godini, opala je na svega oko 265 l/s.
Devastatori su spustili dno korita rijeke Morače ispod dozvoljene granice od 10 mnv, na pojedinim sektorima čak na svega 2,5 mnv, probili vodonepropusni sloj gline i napravili ekocid neshvatljivih razmjera.

Lokalno stanovništvo u Grbavcima je ostalo bez vode u bunarima, a nivo vode je spušten za tri do četiri metra, tako da gotovo čitave godine nijesu u funkciji, upravo zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

Da bi provjerio svoje stavove o uzročno-posljedičnoj povezanosti nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska i pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, Regionalni vodovod je angažovao predstavnike naučne zajednice na izradi analiza i studija.

Na Naučnoj konferenciji, istaknuto je da su predložene granice zona sanitarne zaštite, da je urađen Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište Bolje Sestre, a koji je dostavljen Upravi za vode. Ovo Društvo očekuje da će dobiti rješenje o proglašenju zona sanitarne zaštite u skladu sa Glavnim porjektom koji je adekvatno pripremljen i urađen na naučnoj bazi.

Takođe, naglašeno je da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Regionalnim vodovodom, intenzivno sprovodi aktivnosti na realizaciji mjera za saniranje pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i obezbijeđivanje dodatnih količina vode za potrebe Crnogorskog primorja.

Raduje činjenica da je na svečanom otvaranju, kao i tokom samih prezentacija, od strane gotovo svih učesnika podvučeno da se ne smije dozvoliti dalja devastacija korita rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre, do koje je došlo djelovanjem antropogenog uticaja.

 

Nastavi Citanje

Budva

Budva izgubila u finalu, Skoplje Evropska prijestonica kulture za 2028. godinu

Published

on

Prijestonica Sjeverne Makedonije dobila je titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. Budva je izgubila u finalnoj borbi.

Odluku je danas u 15 časova saopštena u Briselu delegaciji Budve.

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Budva, odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštio je Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije.

Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Jovanović je čestitao Skoplju i Sjevernoj Makedoniji na pobjedi.

“Zahvaljemo Evropskoj uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gdje gradovi nisu rivali već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast i uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale. Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu realizujemo, kako u oblasti programa tako i u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština i scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mjesto za život. Zahvaljujemo se na saradnji i podršci predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili, rade i radiće na ovom nacionalnom projektu”, kazao je Jovanović.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe je čestitao je Skoplju, navodeći da kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru.

“Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primjer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promjenu čitavog društva na bolje. Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće. Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek slijedi. U narednim mjesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima eura, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona”, rekao je Kaličanin.

Dodao je i da se radi veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona.

“Ulaskom u finale postali smo dio porodice Evropskih prestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana”, istakao je Kaličanin.

Kako se zaključuje u saopštenju umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta.

“Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Nastavi Citanje

Bar

Đurović: Crna Gora najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Published

on

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u Evropi u drugom kvartalu.

To je, kako je rekao Đurović, veliki uspijeh male države Crne Gore.

– Čestitam crnogorskoj privredi na ovako sjajnom rezultatu. Pa sada neka neko kaže da Crna Gora nije na pravom putu- napisao je Đurović na društvenoj mreži “X”.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.