Connect with us

Budva

Jovanović: Građani će suditi po djelima, DF se nije rukovodio sujetama i politikanstvom

Published

on

Ni nakon tri nedavno održana sastanka odbornika Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore nije postignut dogovor kojim bi bila okončana kriza u gradskom parlamentu Budve, koji ne zasijeda već mjesecima zbog bojkota Demokrata i Prave. Zbog toga sve je izvjesnije da će Budva dobiti prinudnu upravu koju treba da postavi vlada, koja treba da imenuje tročlani Odbor povjerenika koji bi upravljao gradom do novih lokalnih izbora.

Iz ugla aktuelne situacije na državnom nivou, ovakav rasplet krize u Budvi prilično je neobičan, moglo bi se reći čak i bizaran, s obzirom da se dešava u gradu u kojem su subjekti parlamentarne većine formirane na osnovu rezultata na izborima 30. avgusta 2020. ostvarili najubjedljiviju izbornu pobjedu protiv stranaka bivšeg režima na lokalu (ZBCG 15 odbornika, Demokrate 6, URA 1 – DPS 10, SD 2, SDP 1). Dakle, u trenutku kada Demokrate demonstriraju zbog nepoštovanja izborne volje zahtijevajući vanredne izbore na državnom nivou, što zahtijeva i DF, u Budvi će kriza morati da rešava sve izvjesnije vanrednim izborima jer manji konstituent pobjedničkog bloka bojkotuje lokalni parlament!

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva i funkcioner Nikola Jovanović nema dilemu kako se došlo do ove situacije i ko je odgovoran za nju.

U Budvi je na sceni parlamentarna kriza jer je od strane Demokrata izvršena namjerna blokada rada skupštine čiji odbornici ne dolaze na sjednice. Uvođenje prinudne uprave je sada već izvjesna stvar jer se duže od 6 mjeseci ne održava sjednica i istekli su svi zakonski uslovi za raspuštanje od strane Vlade. Simptomatično je da Demokratska Crna Gora zajedno sa DPSom bojkotuje sjednice ali i da su održali zajedničku “svečanu sjednicu” pred kraj godine bez prisustva DF. Očito da postoji sihronizovano djelovanje ova dva subjekta protiv DF i izborne volje građana sa kojom nikako da se pomire“, kaže Jovanović.

On ističe da je odbornički klub DF-a na vrijeme upozoravao na ovu mogućnost i ukazivao na konstantnu opstrukciju Demokrata čiji je cilj, kako kaže, bio da se političkim ultimatumom promijeni izborna volja građana.

Ovo je treća godina zaredom da se zbog njihovih političkih ucjena budžet ne usvaja na vrijeme, da su onemogućene investicije u gradu, redovno servisiranje budžetskih korisnika, da su ugroženi vitalni interesi grada. Isključivu odgovornost za uvođenje prinudne uprave imaju Demokrate koje su i nakon što je utvrđeno od strane Ministarstva javne uprave da je sada već bivši predsjednik skupštine iz njihovih redova prekršio zakon kada je blokirao rad parlamenta, nastavili da bojkotuju zasijedanja i time faktički krše zakon zarad partijskih i ličnih interesa. DF je uvijek bio jasan i nedvosmislen. Činili smo i činimo sve da skupština profunkcioniše. U tom cilju smo se i odazvali poslednjim pregovorima na poziv odbornika Demokrata iako smo znali da nisu iskreni i da su sračunati zarad jeftinih političkih poena“, dodaje Jovanović.

On podsjeća da u istoj situciju, na poziv odbornika Demokratskog fronta da se razgovara o modelu prevazilaženju krize prije par mjeseci i na zakazani sastanak tim povodom, kako navodi, ” kolege iz Demokrata se nisu udostojile ni da odgovore a kamoli da se pojave”.

Uprkos svemu, DF još jednom pruža ruku i daje mogućnost dogovoru. Pozivamo Demokrate da prekinu bojkot skupštine sa DPS-om i drugima i da odmah održimo sjednicu po hitnom postupku, odblokiramo rad parlamenta, usvojimo budžet grada kako lokalna uprava, javna preduzeća, budžetski korisnici, zaposleni u javnoj upravi, primaoci socijalnih pomoći, stipendisti, sportski subjekti i svi drugi ne bi bili taoci političkih prepucavanja i neodgovornog odnosa prema odborničkim dužnostima za koje su ih građani birali. Ukoliko se to ne desi onda je jasno da je Demokratama bliži DPS od DF i da su prihvatili njihovu platformu političkog djelovanja“, ističe Jovanović.

On je poručio da DF neće nikada pristati na ucjene i pokušaje da se izborna volja građana prekroji jer je neko nezadovoljan svojim izbornim rezultatom.

Toga smo se nagledali u prošlosti. Sigurno je da sve kritike koje su dolazile od strane Demokrata prema DF i predsjedniku opštine Marku Careviću su samo paušalne tvrdnje i izgovori da se vrši stalna opstrukcija i politička destabilizacija jer nikako ne mogu da prihvate činjenicu da je našu listu podržalo 42 odsto građana a njihovu duplo manje. DF je potpuno spreman za izbore koji su izvjesni u narednim mjesecima jer će potvrditi ispravnost našeg političkog kursa a to je rad u opštem interesu građana. Dok su se drugi rukovodili ličnim sujetama i politikanstvom mi smo vrijedno radili u interesu grada“, naglašava Jovanović.

Funkcioner DF-a podsjeća na još jedan tragikomičan detalj situacije u Budvi – kriza se dešava u trenutku kada grad ima najstabilniju finansijsku situaciju u novijoj istoriji, suficit treću godinu zaredom u budžetu!

Zbog toga smo do sada vratili 40 miliona duga i opština ne duguje niti jedan jedini cent. Zbog toga svakodnevno brinemo o arbitražnim sporovima kako opština ne bi izgubila sporove vrijedne preko 100 miliona eur iz koruptivnog posla sa WTE dok drugi prave svakodnevne opstrukcije i sitne političke zađevice”, navodi Jovanović uz opasku da vjeruje da “građani nepogrešivo dobro vrednuju djela a ne prazne priče i doskočice i da će zato nakon sledećih izbora van vlasti ostaviti one koji ih vuku u prošlost i ka DPS-u a da će povjerenje nastaviti da ukazuju onima koji rade u njihovom interesu“, prokomentarisao je Jovanović.

Ponavljam, DF je spreman na dogovor uvijek dok sa druge strane za svaku situaciju uvijek ima adekvatan odgovor. Tako će biti i ovoga puta. Krajnja poruka Demokratama je da se zakaže sjednica po hitnom postupku, da prekinu bojkot i da se usvoji budžet ili preuzimaju punu odgovornost za vanredno stanje u opštini Budva i pružanje ruke DPS koji zbog situacije na državnom nivou jedva čeka da im neko baci pojas za spasavanje“, zaključio je Jovanović.

(Glas naroda)

Bar

Lekić: Đukanović raspušta parlament u očaju težeći da obezbijedi imunitet

Published

on

Bivši mandatar za sastav Vlade i lider Demosa Miodrag Lekić je rekao da su prijevremeni izbori tema prvog reda.

On je kazao da u nadležnostima predsjednika države nigdje ne piše da raspušta parlament.

Kazao je da je Đukanovićeva odluka izbornog karaktera.

Mislim da to radi u očaju u težnji da obezbijedi imunitet“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da sada živimo haotični trenutak.

Da je bilo elementarne koordinacije u sistemu kohabitacije ovo bi se izbjeglo. Ovaj zakon je bio odbrana Ustava. Ono što bi haotičnu situaciju usmjerilo ka rješenju je aktivnost Ustavnog suda“, kazao je Lekić.

Lekić je rekao da je do sinoć do 12 sati mogla da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

Đukanović cijelo vrijeme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kapo parcijalni, partijski predsjednik, na primjeru ambasadora je to pokazao“, rekao je Lekić.

On je dodao da se pokazalo da je institucionalna strana države, fasada, često lažna.

Paralelno se vodila vlast, kontrolisale institucije, ne generalizujem, kontrolisano je sudstvo“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da bi se moglo desiti da kao predsjednik države Đukanović raspisuje izbore i da krene taj proces, a da Ustavni sud zaključi da je Đukanović neustavno raspustio parlement.

On je kazao da je više puta na pitanje šta bi se desilo ako postane premijer, a Ustavni sud ocijeni Zakon o predsjedniku neustavnim, da bi podnio ostavku.

Lekić je rekao da ne zna kako se u istu ravan stavljaju DPS i DF.

DF je pobjednik na izborima“, rekao je Lekić.

Lekić je rekao da je i on za prijevremene parlamentarne izbore.

On je kazao da je za Vladu na čijem bi čelu bio ponudio dva modaliteta.

Jedan da URA uđe sa tri poslnika koji bi glasali ili da je spolja podrži. Abazović je rekao da će da razmisli i nije mi nikad odgovorio“, poručio je Lekić.

On je kazao da kada se zaigrala varijanta da bude Abazović premijer, što je kako kaže odmah prihvatio zbog većeg cilja.

„Ne zato što mislim da mu pripada. Mislio sam da URA ima najviše interesa da bude motor da izađe iz kontroverzi Vlade sa DF. U tom smislu DF je bio predviđen i nije smetao ideološko-politički profil. Onda je URA doprinijela nekom inetersu državnom koji ja možda nisam shvatio. Svelo se na momenat da URA neće iz određenog razloga“, rekao je Lekić.

Nastavi Citanje

Bar

DF: Mandić ne bježi od sučeljavanja, dijaloga ili duela

Published

on

Iz Demokratskog Fronta oglasili su se saopštenjem na tvrdnje da predsjednički kandidat tog saveza Andrija Mandić i lider DPS-a Milo Đukanović bježe od debeta kandidata na Javnom servisu.

Saopštenje prenosimo integralno:

Andrija Mandić, kandidat koalicije Za budućnost Crne Gore, ne bježi od bilo kojeg sučeljavanja, dijaloga ili duela. To je, uostalom, pokazao svih ovih godina.

Već smo bili na RTCG, svi kandidati sa svojim idejama, predlozima, ličnostima i javnošću koja je to posmatrala.

Demokratski je pružiti priliku i drugim medijima. Sjutra smo, na primjer, na TV Vijesti.
Želimo da čujemo i uvažimo svakog i nema potrebe za ponavljanjem istog.

Andrija Mandić i njegov izborni štab samostalno i na osnovu realnih parametara i analiza procjenjuju koje su to emisije na kojima treba učestvovati i kako sve važne medije uvažiti.

Koncept debate na RTCG je imao dosta manjkavosti. Čak se može konstatovati da neki kandidati imaju svoju štopericu, kao i da se bave dječjim igrama poput nabacivanja pitanja, a onda ulaze u namještene replike i komentare kako bi i tu ugrabili više vremena.

Takođe, neki od kandidata su se razgalamili proteklih dana u vezi debate na RTCG, a i poručivali su da imaju nešto važno da saopšte našem predsjedničkom kandidatu. Andrija Mandić će u petak veče, nakon pobjedničkog skupa u Podgorici, biti učesnik debate na TV Vijesti, tako da će ostali kandidati dobiti priliku da sa njim rasprave mnoga pitanja i riješe sve nedoumice. To im je svakako i šansa da čuju program i ideje koje će Andrija Mandić realizovati nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

Nastavi Citanje

Budva

U Lapčićima naletio kolima na bika!

Published

on

Na magistralnom putu Cetinje – Budva, u mjestu Lapčići, sinoć je oko 22,45 sarti došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj je putnički automobil, marke škoda podgoričkih registarskih tablica, udario u bika – saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Vozač automobila je naletio na krupnog bika koji se u tom trenutku našao na magistrali. Vozilo je pretpjelo teža oštećenja a vozač je srećom ostao nepovriježđen.

Nesretna životinja ostala je da leži na putu, preniio je portal RTV Budva.

 

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.