Connect with us

Budva

Napuštena jedrilica korišćena za ilegalni prevoz migranata nasukala se kod Rafailovića

Published

on

Napuštena jedrilica “Cristal river” koja je nedavno korištena za ilegalni prevoz migranata između Grčke i Italije, nasukala se danas na crnogorsku obalu u Rafailovićima kod Budve.

Riječ je o brodu koji je 1. oktobra u Jonskom moru na preko 260 milja jugoistočno od obala Crne Gore, skoro na pola puta između Grčke i Italije, presrela italijanska Obalska straža.

Patrolni čamac CP321 italijanske Obalske straže tada je na oko 95 milja udaljenosti od male italijanske luke Roćela Jonika, presreo “Cristal River” na kojoj se nalazilo čak 55 ljudi – migranata koji su pokušavali da se iz Turske, ovim 11,6 metara dugim brodom domognu Italije.

Jedrilica koja je vila tursku zastavu, nije bila sposobna za plovidbu pa su pripadnici italijanske Obalske straže sa nje evakuisali sve migrante i “Cristal river” prepustili nenoj sudbini.

O tome svjedoči i natpis sprejom u boji na jednoj od bokaporti jedrilice.

Začudo, više od mjesec dana kasnije, taj brod nije potonuo niti ga je u ovom prilično prometnom akvatorijumu između obala Grčke, Albanije, Italije i Crne Gore, noću onako neobilježenog, udario i potopi neki veći trgovački brod.

Struje i vjetar nosili su napuštenu tursku jedrilicu polako prema sjeverozapadu, da bi olujni jugo koji je prethodnih dana duvao na južnom Jadranu juče “Cristal river” dotjerao do crnogorske obale gdje se ona danas nasukala kod Rafailovića.

Veliki talasi su napuštenu jedrilicu bacili daleko na obalu, tako da će sada prvo morati da bude otklonjena dilema ko je od crnogorskih državnih organa i službi nadležan i obavezan da ukloni taj napušteni brod.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) čije su ekipe danas otkrile i pregledale nasukanu i napuštenu jedrilicu, formalno ima zakonsku nadležnost samo za uklanjanje i pomoć plovilima koja se nalaze na moru, ali ne i na obali kao što je to slučaj sa “Cristal river” koju su talasi izbacili značano dalje od linije gdje more dotiče kopno.

Da ovaj brod ne ostane nasukan kao svojevrstan nezvanični spomenik nelegalnim migrantskim trokovima na Jonskom i Jadranskom moru, na mjestu gdje ga je more izbacilo kod Petrovca, sada će po svemu sudeći morati da se bave preduzeće Morsko Dobro koje u ime države gazduje obalnim pojasom i Uprava za katastar i džavnu imovinu jer se napuštena plovila smatraju državnom imovinom.

Izvor: Vijesti

Budva

Lakušić: Zabrana gradnje asfaltne baze važan korak ka očuvanju prirode

Published

on

Odluka Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da zabrani gradnju asfaltne baze sa pratećim objektima kompanije “Tehnoput” jasno reflektuje osnovni princip funkcionisanja tog resora, a to je očuvanje i zaštita prirodnih resursa, kao što je vodoizvorište “Bolje sestre”, saopštio je danas predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

On je istakao da je Ministarstvo poslalo jasnu poruku da je zaštita prirodnih resursa i očuvanje okoline od suštinske važnosti.

Ovo je važan korak ka očuvanju prirode i okoline i dokaz da Ministarstvo ima predanost brizi o prirodnim resursima i očuvanju ekološke ravnoteže. Ministarstvo je na ovaj način stavilo do znanja, svima koji žele radi sopstvenog profita da ugroze osnovne koncepte ekološke države Crne Gore, prekrše zakone i ne poštuju visoke ekološke standarde, da sa njima neće biti kompromisa”, naveo je Lakušić.

Ovakve odluke, dodao je, bude nadu da će se i u narednom periodu zaustaviti svaki pokušaj degradacije zona sanitarne zaštite izvorišta “Bolje sestre” i ugrožavanje životne sredine.

Ovim državničkim stavom potvrđena su dugogodišnja nastojanja Odbora direktora i Regionalnog vodovoda da se kroz borbu za očuvanje zona sanitarne zaštite izvorišta “Bolje sestre” beskompromisno štiti državni i javni interes, odnosno sigurno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja”, naglasio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

On je ocijenio da je Ministarstvo donijelo odgovornu odluku o zaštiti rijeka Cijevne, Morače i izvorišta Bolje sestre.

Mještani Cijevne, koji su dugo trpjeli uticaj asfaltnih baza, sada konačno mogu odahnuti od eventualno negativnih posljedica asfaltne baze “Tehnoputa”. Međutim, potrebno je pokrenuti proces izmještanja asfaltnih baza “Bemaxa” i “Puteva” sa ovih lokacija na adekvatnije lokacije, s obzirom na to da ove kompanije, koliko je poznato, nemaju vodnu dozvolu”, ukazao je Lakušić.

Rekao je da ministar Janko Odović, te ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Vlada, u Regionalnom vodovodu imaju posvećenog partnera da se kroz zaštitu sanitarnih zona izvorišta “Bolje sestre” obezbijedi nedostajuća količina vode opštinama crnogorskog primorja i na taj način obezbijedi njihov razvoj i razvoj turizma kao ključne grane privrednog razvoja Crne Gore.

Preduslov za uredno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja je nulta tolerancija prema narušavanju zona sanitarne zaštite jer zbog njihovog grubog narušavanja, odnosno izvršenog ekocida u koritu i na obalama rijeke Morače i izvorišta “Bolje sestre”, Regionalni vodovod je prinuđen da ulaže značajna finansijska sredstva u cilju njihove sanacije, kao i za obezbjeđenje dodatne količine vode”, naveo je Lakušić.

U Regionalnom vodovodu zabrinuti su jer još postoje institucije i pojedinci koji možda nisu u potpunosti svjesni opasnosti i posljedica koje sa sobom nosi davanje dozvole za rad postrojenja poput asfaltne baze u blizini rijeka Cijevne i Morače.

Ovakva postrojenja mogu imati značajan negativan uticaj na okolinu, posebno na vodne resurse i na izvorište “Bolje sestre” te je od suštinske važnosti da se adekvatno razumiju i uzmu u obzir potencijalne opasnosti pri donošenju odluka o dozvolama za takve aktivnosti”, upozorio je Lakušić.

Nastavi Citanje

Budva

Lav Nikola putuje za Južnu Afriku

Published

on

Lav Nikola koji je bio žrtva trgovine životinjama i koji je prije dvije godine uhvaćen u Budvi, sada je na putu za Južnu Afriku. Putuje do rezervata LIONSROCK Big Cat Sanctuary gdje će provesti život i uživati sa velikim brojem divljih mačaka spašenih širom svijeta.

Lav Nikola će u Južnoafričkoj republici imati hektare slobode pod nogama, sunčane dane i dobro društvo.

Ovaj lav je u februaru 2022. uhvaćen u Budvi, u junu je transportovan za Holandiju gdje je dobio novo ime – Nikola.

Nevladina organizacija FOUR PAWS objavila je video u kojem prikazuju druženje između lava Nikole i lavice Vasilise koje traje duži period.

Kako su primijetili povezanost između njih, nijesu željeli da ih razdvajaju pa su tako odlučili da ih zajedno presele u rezervat LIONSROCK Big Cat Sanctuari, gdje će iskusan tim preuzeti brigu o njima.

Izvor: RTCG

Nastavi Citanje

Budva

Otvoren mejl za prijavu nepravilnosti vezanih za vođenje biračkog spiska u Budvi

Published

on

Uoči predstojećih lokalnih izbora u Budvi, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Kako su naveli iz MUP-a, slanjem upita na navedenu e-mail adresu, građani, kao i zainteresovana javnost, biće u prilici da postave pitanja vezana za vođenje biračkog spiska, kao i sprovođenje izbornog procesa u dijelu koji je u nadležnosti ovog Ministarstva.

„Takođe, građani će putem navedene e-mail adrese moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za vođenje biračkog spiska, odnosno izbornog procesa u dijelu nadležnosti ovog Ministarstva, a povodom raspisanih lokalnih izbora u opštini Budva i opštini Andrijevica“, naveli su u saopštenju.

Iz MUP-a su saopštili da upite na e-mail adresu, kao i eventulne prigovore, a povodom raspisanih lokalnih izbora u opštini Budva građani i zainteresovana javnost mogu na opisani način dostavljati do dana zaključenja biračkog spiska koji se vodi za opštinu Budva, odnosno do 15. maja. Kako su dodali, upite i prigovore vezane za lokalne izbore u opštini Andrijevica, zainteresovani mogu dostavljati do dana zaključenja biračkog spiska koji se vodi za opštinu Andrijevica, odnosno do 22. maja.

„Napominjemo, da će nakon zaključenja biračkog spiska, a shodno dosadašnjoj praksi, građanima biti dostupan „Call-centar“, odnosno jedinstveni broj 19820 koji je besplatan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način uvodi još jedan kontrolni mehanizam, u cilju transparentnog postupanja ovog

Ministarstva u sprovođenju izbornog procesa, stvarajući preduslov za povećanje povjerenja građana i javnosti u izborni proces“, zaključuje se u saopštenju.

Lokalni izbori u Budvi biće održani 26. maja.

Nastavi Citanje

U Trendu

Copyright © 2021 Nadlanu. Theme , powered by WordPress.